Минималната пенсия скара депутатите

Минималната пенсия скара депутатите

От юли догодина става 219 лева, БСП и ДПС искаха да е 300 лева

Предложенията какъв да е размерът на минималната пенсия скара управляващи и опозиция. В бюджета на ДОО се предвижда от 1 юли догодина тя да скочи на 219, 43 лева, като това бе подкрепено със 110 гласа „за“, 65 бяха „против“, а други 18 се „въздържаха“.

БСП и ДПС обаче предлагаха минималната пенсия да стане 300 лева от юли, което обаче бе отхвърлено от народните представители и за да мине не стигнаха само 8 гласа. „За“ гласуваха само 89 от депутатите в пленарна зала, а останалите 97 бяха „против“ и „въздържали се“.

Всичко започна с изкаване на социалиста Георги Гьоков, който нападна патриотите за предизборните им обещения за 300 лева пенсия, от които сега се отказвали и припомни 2016 година , когато БСП подрепила това тяхно предложение при гласуването на бюджета, но в крайна сметка не минало.

"Или говорете истината, или мълчете.Защо да не подкрепите предложението? Може би защото сте притиснати и заплашени от коалиционните партньори, че ще счупите правителството, а на вас не ви се иска да изпускате властта", обърна се Гьоков към патриотите.

Това пък на свой ред бе причината за отговор от страна на бившия вицепремиер Валери Симеонов, което бе и първото му изкаване от трибуната, след като се върна в НС. Той определи изказванията на БСП като манипулация. И припомни, че при гласуването през 2016-а, те дали сами 4 гласа при гласуването на рамката в бюджета и от което по същество зависело вдигането на пенсиите. "Следващите 20 гласа, които дадохте нищо не промениха", каза Симеонов. И обясни, че тогава преди гласуването е имал среща с Корнелия Нинова, Румен Гечев и още няколко депутата от БСП, който са им обещали подкрепа. "Изиграхте водевил и театър, което правите и сега. Крайно време е да спрете да спекулирате", каза Симеонов. Той изтъкна, че ако не били патриоитите в упаравлението, то нямало да се стигне до увеличение на минималната пенсия на 200 лева в началото на този мандат. По думите му от това се се били възполвали над 820 000 човека.

В спора се намеси и Рамадан Аталай от ДПС, който обясни, че популизмът е вредно нешо и с тези популисти ГЕРБ направили правителство. „Сега разбрахме, че ако не били „оп“, земята щеше да спре да се върти“, каза той. Много неща се случи с това оп. В държатвата цари безобразия, националистически изявления и упадък“, поясни той и призова патриотите да кажата защо държат „нашите родители“ в недоимък. Той дори спомена и скандала с ДАБЧ.

Самият Валери Симеонов пък обвини Аталай в „пордна манипулация. „Добре, че е „оп“, че да се почиваш доходите на пенсионерите'“ каза той и допълни: „Оп“, ДОСТ го няма и „оп“, вие отидохте на 4-то място.


„Вие станахте трета политическа партия и само преди една седмица седнахте „оп“ на това място“, защити се на свой ред Аталай, визирайки факта, че Симеоное вече не е вицепремиер, а само редови депутат.

Нещата привидно се успокоиха докато Юлиан Ангелов от ВМРО не излезе на трибуната. Той се обърна към БСП и обясни, че патриотите не са разчитали да лъжат пенсионерите, за да печетлят изборите. По думите му патриотите защитават националните интереси. „Де пасе трева не никне“, обърна се той пък към ДПС.

Това бе причина за втори рунд спорове. Хасан Адемов от ДПС заяви „ С огромна изненада разбирам, че освен от паспорти, разбирате и от пенсии. От опозиията отново изтъкнаха, че трябва преизчисляване на висчки пенсии.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък изтъкна, че увеличението през 2008 година на пенсиите с 20 % по време на Трийната коалиция“ е платено от правителството на ГЕРБ през 2009 година при най-тежката криза. Какво направихте през 2013 година? , попита тя и припомни, че БСП са вдигнали тогава пенсиите само с 2,7 % или с точно 4,50 лева и те станалаи от 150 на 154 лева. „Защо тогава не предложихте призчисляване на всички пенсии. Вие сте царе на популзима и дефицита. Не заблуждавайте българските граждани“.

Успоредно с това депутатите гласуваха 3000 лева максимален осигурителен доход, а миналният става 560 лева. Таванът за всички пенсии от юли пък ще е 1200 лева. Земеделците ще се осигуряват на 400 лева. Обезщетението за безработица остава 9 лева на ден, а това за втората година от майчинството 380 лева, както и досега. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.