С развитието на технологиите, нараства броя на разработваните миниатюрни роботи, способни да извършват целеви доставки на лекарства в човешкото тяло. Едно от най-новите роботизитани устройства използва наподобяваща кит опашка и криле, които се сгъват нагоре или надолу, когато е необходимо.

Разработения от Дартмутския колеж (Dartmouth College) и Университета в Хонконг (City University of Hong Kong) робот притежава миниатюрна 3D отпечатана опашка покрита със слой от сърдечни клетки (кардиомиоцити), докато крилете са покрити със светлочувствителен хидрогел.


Поради това, че клетките туптят в унисон, точно както в сърцето, гъвкавата опашка може да се движи нагоре и надолу. Това позволява на робота да се придвижва напред в течна среда с разгънати криле, които осигуряват подемна сила и остават в това положение, докато устройството е в тъмна среда.


Ако гелът по крилете бъде изложен на проникваща през кожата, почти инфрачервена светлина, крилете променят положението си и се сгъват. Това намалява подемната сила, като същевременно създава съпротивление, което пречи на устройството да се движи и позволява освобождаването на лекарствата, на определено място.

 

„Сърдечните мускули продължават да туптят, но те не са способни да преодолеят спиращата сила на крилете, казва Ас. Проф. Зи Чен (Zi Chen). „Това е като да натискате педала на газта с дръпната ръчна спирачка.

При лабораторни тестове, роботът е използван успешно за провеждането на насочена доставка на лекарства срещу ракови клетки. Сега изследователите работят върху система, която ще им позволи да сгъват всяко от крилата поотделно, увеличавайки маневреността на устройството.

Доклад за изследването е публикуван в списание Small.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Допълнителни екрани за изпълнението на няколко задачи

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Преди около година, стартиращата компания Mobile Pixels, подкрепяна от Масачузетския технологичен институт (MIT), набираше средства за Duo, плъзгащия се, допълнителен екран за лаптопи. Компанията отново набира средства за нещо подобно, което този път добавя два екрана към лаптопа.

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

Мебели за градските номади

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

След представянето на роботизираните  мебели Rognan, IKEA продължава с разработването на гъвкави решения за съвременния начин на живот, в градовете. Шведската мебелна компания показа нова линия мебели, наречена Råvaror, която ще включва мебели за всекидневието, специално предназначени за малки пространства, които също ще могат и лесно да се разглобяват, опаковат, преместват и сглобяват отново.

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Маса зарежда безжично устройства от Слънцето

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Все повече телефони и мобилни устройства могат да бъдат зареждани безжично, но обикновено, все още е необходима подложка за всяко устройство, която използва захранващ кабел.