0

П рез 2010 година първото поколение на MINI Countryman постави началото на нова гама в моделното семейство на британската марка, с която тя успешното навлезе в сегмента на луксозните компактни кросоувъри. Второто поколение на Countryman продължи успешното развитие на модела с нов дизайн, по-луксозен интериор, нови двигатели и системи. През тази година най-големият и практичен модел в гамата на MINI беше обновен с модернизиран дизайн, атрактивно оборудване и иновативни технологии. Новият Countryman предлага още повече възможности за персонално моделиране.

През 2010 година първото поколение на MINI Countryman постави началото на нова гама в моделното семейство на британската марка, с която тя успешното навлезе в сегмента на луксозните компактни кросоувъри. Второто поколение на Countryman продължи успешното развитие на модела с нов дизайн, по-луксозен интериор, нови двигатели и системи. През тази година най-големият и практичен модел в гамата на MINI беше обновен с модернизиран дизайн, атрактивно оборудване и иновативни технологии. Новият Countryman предлага още повече възможности за персонално моделиране.

Новото MINI Countryman веднага се разпознава като най-големият модел на марката, благодарение на оригиналните си пропорции и типичната за MINI разделена на три части структура на каросерията. Прецизно обновеният дизайн включва нови брони, вече изцяло лакирани в цвета на каросерията, както и нова радиаторна решетка, оградена от елегантна рамка с шестоъгълен контур.

В новата предна част на MINI Countryman са добавени серийни LED фарове с оригинален асиметричен контур на светлинната лента, която изпълнява както функцията на дневни светлини, така и на мигачи. При завиване се активират и завиващи LED светлини. Има и LED фарове за мъгла. Като опция се предлагат адаптивни LED фарове и матрични дълги светлини, които предотвратяват заслепяването на другите участници в движението.

Новата задна броня също е в цвета на каросерията, а вертикалните задни светлини, оградени от хромирана рамка, имат графична структура с дизайн на мотив от британския флаг.

В зависимост от варианта на модела покривът и корпусите на външните огледала на новото MINI Countryman могат като алтернатива на цвета на каросерията да бъдат лакирани в черно, бяло или сребристо. Новата опция за екстериора с елементи в черен пиано лак включва гланцирано черни вместо хромирани рамки на фаровете, рамки на задните светлини, радиаторна решетка и контури на страничните мигачи.

Програмата от оригинални аксесоари предлага и други елементи в гланцирано черен цвят, например логото на MINI, както и надписите Cooper S и ALL4. Освен това корпусите на външните огледала, както и страничните детайли се предлагат в сиво-черен мотив на британския флаг. Новото MINI Countryman серийно се оборудва с 16- и 17-инчови алуминиеви джанти според двигателя, а като опция се предлагат 18- и 19-инчови двуцветни алуминиеви джанти.

Новото MINI Countryman предлага още по-изискан и по-луксозен гъвкав интериор, който дава възможност за персонално моделиране според предпочитанията на клиента. Разширеното серийно оборудване включва спортен кожен волан, седалка на пътника до водача с регулиране по височина, а като опция се предлагат предни седалки с електрически настройки с функция памет за седалката на водача. Като опция се предлага и дигитално арматурно табло. Зад волана е разположен новият 5-инчов дигитален дисплей с черен панел.

Като алтернатива на базовото оборудване се предлага 8,8-инчов цветен дисплей със сензорна функция на типичния за марката централен кръгъл уред с още по-фина повърхност. Блокът за управление на звука и функционалните бутони за аварийните светлини и асистиращите системи вече са интегрирани по-хармонично. Чувствителните на допир бутони за любими функции и повърхностите в блестящ черен пиано лак подчертават луксозния характера на уреда.

В задната част на салона на MINI Countryman на разположение на пътниците са три пълноценни места. Вторият ред седалки може да бъде ползван и за разширяване на транспортните възможности. Обемът на багажника може да бъде увеличен от 450 до 1390 литра чрез сгъване на разделената задна облегалка в съотношение 40:20:40.

Интериорът може да бъде индивидуализиран с новите опции и допълнителното оборудване на програмата за персонализация MINI Yours. Сребристите акценти комбинират осветената декоративна лайстна в кокпита и лайстните на вратите. Като оригинални аксесоари за новото MINI Countryman се предлагат багажник за велосипеди за задния капак и кутия за багаж за покрива, стелка за багажника и всесезонни стелки, както и светодиодни проектори на вратите.

MINI Cooper S ALL4 радва шофьора с мощен бензинов турбодвигател, автоматик и 4х4

Новото MINI Countryman се предлага за първи път в Plug-in хибриден вариант Cooper SE, който комбинира иновативната ефективност със специфично за хибрида задвижване на четирите колела и възможността за чисто електрическо шофиране. Освен Plug-in хибридно задвижване, за новото MINI Countryman се предлагат три бензинови и три дизелови двигателя с технологията TwinPower Turbo.

Един чудесен вариант е моделът MINI Countryman Cooper S ALL4, задвижван от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 178 к.с. Максималният въртящ момент от 280 Нм се достига още при 1350 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, а максималната скорост е 222 км/ч. Средният разход на гориво е 6,9 л/100 км, като в натоварения градски трафик достига 8,9 л/100 км. Новият модел серийно е оборудван с 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic. Тя осигурява особено бързи смени на предавките и повишена динамика на превключването.

Системата за задвижване на четирите колела ALL4 осезаемо повишава сцеплението, стабилността на пътя и пъргавината. С особено бързото и прецизно електронно управление, системата осигурява незабавно разпределение на мощността между предните и задните колела при всякакви пътни и метеорологични условия. По този начин системата подобрява сцеплението на хлъзгави настилки и черни пътища.

Благодарение на големия си пътен просвет и късите надвеси, новият Countryman се справя отлично извън пътя, като с лекота може да ви отведе до труднодостъпни местности високо в планината. новото MINI Countryman Cooper S ALL4 вози по-меко от другите модели на марката, а пътното поведение е еталон сред компактните кросоувъри.

Комфортът на возене може да се подобри с помощта на опционалните адаптивни амортисьори. Модернизираният Countryman се наклонява изненадващо малко в завоите, като запазва типичното за MINI усещане за управление на картинг. Воланът е много директен и в завоите предните колела реагират прецизно на движението на водача. Недозавиването е редуцирано с електронна блокировка на предния диференциал.

Новото MINI Countryman вече се продава у нас, като цените започват от 54 700 лева за модела Cooper и достигат до 85 250 лева за спортната версия John Cooper Works.

Технически характеристики

MINI Countryman Cooper S ALL4

2,0-литров 4-цилиндров турбобензинов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

178 к.с. максимална мощност при 4750-5500 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1350-4200 об/мин

7,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

222 км/ч максимална скорост

6,9 л/100 км среден разход на гориво (WLTP)

159 г/км емисии на СО2

69 350 лева цена на модела