0

В торото поколение на MINI Clubman постоянно се усъвършенства и предлага все повече възможности за индивидуализация. Оригиналният автомобил с 6 врати има толкова много варианти за персонализация, че вероятността да има две еднакви коли е сведена до минимум. Това до голяма степен се дължи на богатото разнообразие от опции, предлагани за Clubman, както и на програмата за оборудване MINI Yours. За модела са налични и много фирмени аксесоари за допълнителен монтаж, които го превръщат в ексклузивен автомобил и му придават статуса на уникално бижу.

Второто поколение на MINI Clubman постоянно се усъвършенства и предлага все повече възможности за индивидуализация. Оригиналният автомобил с 6 врати има толкова много варианти за персонализация, че вероятността да има две еднакви коли е сведена до минимум. Това до голяма степен се дължи на богатото разнообразие от опции, предлагани за Clubman, както и на програмата за оборудване MINI Yours. За модела са налични и много фирмени аксесоари за допълнителен монтаж, които го превръщат в ексклузивен автомобил и му придават статуса на уникално бижу.

Дизайнът на новото MINI Clubman е стилен, индивидуален и ексклузивен. Моделът се отличава с неподражаеми пропорции на спортната каросерия, издължената линия на покрива и вертикалната задна част. Новите дизайнерски елементи са оформената по нов начин радиаторна решетка, която вече включва и цялата броня. Решетката е оградена от рамка, въздухозаборникът е разделен от 6 черни хоризонтални пластини, които като опция могат да бъдат и хромирани.

В предната част са добавени нови LED фарове с матрична функция за дългите светлини и със светлинен пръстен за дневните светлини, а отзад фаровете са с дизайна на британския флаг. Предлагат се и нови цветове, нови алуминиеви джанти, както и спортно окачване със снижаване на каросерията с 10 мм.

Новата програма от оборудване MINI Yours предлага особено ексклузивен начин за индивидуализиране на Clubman. Сред опциите за екстериора са специални лакови покрития на каросерията, като новия червен цвят металик Indian Summer, двуцветни алуминиеви джанти и лого MINI Yours на страничните прозорци.

Новото MINI Clubman има просторен и стилен салон, в който могат да се настанят удобно четирима пътници. По изключение отзад могат да седнат и трима, но ако са с фини мерки и тегло. Интериорът съчетава модерни и ретро дизайнерски елементи. В салона на модела са използвани висококачествени материали. Оборудването на MINI Clubman включва стандартно 6,5-инчов екран на информационно-развлекателната система, Bluetooth, USB порт, стерео уредба с 6 високоговорителя, радио и климатик.

Стандартният екран има опростена структура на менюто и бутони, разположени на централната конзола. Опционално се предлагат 8,8-инчов сензорен екран, навигация, свързване на смартфон с Apple CarPlay, премиум стерео уредба Harman Kardon с 12 високоговорителя, безжично зарядно устройство и двузонов автоматичен климатик. Второто поколение на MINI Clubman има един от най-големите багажници в своя клас.

Зад двете странично отварящи се врати се намира багажникът с обем от 360 л, който при необходимост може да увеличава до 1250 л при сгънати задни седалки. За интериора програмата MINI Yours предлага кожен волан и кожена тапицерия на седалките, осветени декоративни лайстни на вратите, стелки с черен кант и кантове в цвят алуминий, както и нови варианти на тапицерии.

За задвижването на новото MINI Clubman се предлагат нови агрегати и трансмисии, които доставят по-голяма радост от шофирането и по-висока ефективност, както и допринасят за по-ниското тегло. Новото MINI Clubman в модификацията Cooper S се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото с мощност от 178 к.с. Максималният въртящ момент от 280 Нм осигурява мощна тяга и пъргаво ускорение още от 1250 чак до 4600 об/мин.

За по-голямо удобство в града новото MINI Clubman Cooper S е оборудвано с новата 8-степенна автоматична спортна скоростна кутия, която предлага възможност за смяна на предавките с лостчета на волана. Новата автоматична трансмисия реагира особено бърза при натискането на газта и позволява екстремно ускорение без прекъсване на тягата. В спортен режим се чува по-изразително силният пукот от предпазния клапан на мощния турбомотор.

Спринтът от място до 100 км/ч отнема 7,1 секунди. На пътя MINI Clubman Cooper S е истински спортист, тъй като има нисък център на тежестта и много директното управление, наподобяващо на картинг. Отличното управление изпъква в острите завои или при смяна на пътната лента. На извънградски пътища средният разход на гориво е 5,7 л/100 км, а в града през зимата достига 8,5 л/100 км.

Мощният бензинов двигател е комбиниран и със система за задвижване на четирите колела ALL4, която осигурява оптимално сцепление особено през зимата. Основното задвижване е на предните колела, но при нужда тягата се прехвърля и към задните.

Новото MINI Clubman Cooper S има стабилно поведение на мокри и хлъзгави настилки, като предразполага водача да се чувства спокойно на пътя. Благодарение на новите пружини в окачването, колата вози изненадващо комфортно по павирана настилка и с лекота минава през легналите полицай. При необходимост спира отлично благодарение на новата спортна спирачна система.

Новото MINI Clubman е компактен автомобил, който предлага отлична управляемост и маневреност както в градски условия, така и на магистралата. С базовата си цена от 45 000 лева този практичен и ярък модел не е много по-скъп от малкото автомобили, които биха могли да се конкурират с него, но си заслужава парите и със сигурност ако го изберете, ще се превърнете в почитател на марката. Моделът MINI Clubman Cooper S ALL4 започва от 62 650 лева, а най-мощният вариант John Cooper Works стартира от 80 200 лева.

Технически характеристики

MINI Clubman Cooper S ALL4

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор

8-степенна автоматична трансмисия Steptronic

178 к.с. максимална мощност при 5000-5500 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1250-4600 об/мин

7,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

225 км/ч максимална скорост

6,8 л/100 км среден разход на бензин

154 г/км емисии на СО2 (WLTP)

62 650 лева цена на модела