0

П рез последната година маските станаха не само задължителни, но и се превърнаха в моден аксесоар. Британската марка MINI също е в крак с модата и постави на култовите си модели нова, още по-атрактивна маска.

Наред с модификациите на MINI с 3 и 5 врати, беше обновен и ексклузивният кабриолет MINI Cabrio. Промяната прави вълнуващия открит модел още по-впечатляващ и емоционален. Новият дизайн на екстериора е още по-изискан, естетичен и модерен, като ясно подчертава новата визия на MINI Cabrio.

През последната година маските станаха не само задължителни, но и се превърнаха в моден аксесоар. Британската марка MINI също е в крак с модата и постави на култовите си модели нова, още по-атрактивна маска.

Наред с модификациите на MINI с 3 и 5 врати, беше обновен и ексклузивният кабриолет MINI Cabrio. Промяната прави вълнуващия открит модел още по-впечатляващ и емоционален. Новият дизайн на екстериора е още по-изискан, естетичен и модерен, като ясно подчертава новата визия на MINI Cabrio.

При новото MINI Cabrio отпред особено изразително изглежда новата радиаторната решетка с голяма шестоъгълна рамка, а около нея са типичните за MINI кръгли фарове. Габаритните светлини са заменени с вертикални отвори за въздух, изнесени в двата края на каросерията, които служат за оптимизиране на аеродинамиката.

Централната лайстна на бронята, която е използвана и за стойка на регистрационната табела, вече не е черна, а е решена в цвета на колата. Вътрешният корпус на характерните кръгли LED фарове на MINI Cabrio вече не е от хром, а е черен.

Непрекъсната светлинна ивица поема функцията на дневните светлини и мигачите. Новите LED модули за къси и дълги светлини осветяват пътя равномерно и ярко. Във функциите на опционалните адаптивни LED фарове влизат и светлините за завой, матрични дълги светлини и светлини за лошо време. При завиване отделен светлинен лъч автоматично пада върху пътя в посоката на шофиране.

Управлението на дългите светлини се насочва автоматично в зависимост от текущата ситуация на пътя при скорости над 70 км/ч. Светлините за лошо време могат да се активират и с натискане на бутон. При ограничена видимост, например поради мъгла или обилни валежи, късите светлини могат се подпомагат от фаровете за завой.

Характерните задни светлини с дизайнерски мотив на британския флаг вече са част от серийното оборудване на MINI Cabrio. Графиката на светлинните е вдъхновена от британското знаме и е особено силно подчертана от по-тъмната графика. Всички задни светлини разчитат на светодиодна технология, с изключение само на светлината за заден ход. За новото MINI Cabrio се предлага богата гама от алуминиеви джанти, като новост са 18-инчовите алуминиеви черни джанти, както и двуцветни джанти с особено ефектни акценти.

Новият интериор на MINI Cabrio е изискан, модерен и висококачествен. Спортните седалки в светло кариран цветови вариант са нови за гамата и допълват перфектно новите екстериорни цветове. Добре познатото качество на материята черна перла е допълнено от ново изразително каре в британски стил.

Използвани са контрастни шевове. Броят на хромираните елементи в целия интериор е намален значително. На таблото е поставен типичният за марката кръгъл централен уред с 8,8-инчов цветен сензорен дисплей с чувствителни на допир бутони и черни гланцирани повърхности.

В новия кръгъл контролен блок още по-хармонично са интегрирани бутоните за  управление на аудиосистемата, аварийните светлини и асистиращите системи. Пред водача в MINI Cabrio е монтиран нов кожен спортен волан с мултифункционални бутони, чрез които шофьорът управлява по-лесно аудиосистемата и основните функции.

За първи път като опция за MINI Cabrio се предлага и отопление на волана. Зад волана е поставен новият елипсовиден цветен дигитален дисплей с оборотомер, скоростомер, количеството на горивото и всички най-важни показатели за водача.

Най-отличителната част в новото MINI Cabrio е текстилният покрив, който се отворя само за 18 секунди с натискането и задържането на един бутон. Текстилният покрив се сгъва зад задните седалки на MINI Cabrio и пътниците се озовават под открито небе. Също толкова време е необходимо и за затварянето на покрива, като автомобилът може да се движи със скорост до 30 км/ч.

Има и още една възможност. В новото MINI Cabrio можете да се наслаждавате на хубавото време и да събирате слънчеви лъчи с полуотворен покрив. С едно натискане на бутона гюрукът се плъзга назад с до 40 см и се отваря като люк. Сгъваемият текстилен покрив на MINI Cabrio е снабден с вградено отопление на задното стъкло и е изработен от качествени звукоизолиращи материали. Благодарение на напълно електрическия и особено тих задвижващ механизъм, сгъването на покрива става почти безшумно.

Освен пространството за четирима пътника, новото MINI Cabrio осигурява повече място за багаж, отколкото сте очаквали. Когато покривът е затворен, разполагате с обем от цели 215 литра, а при отворен покрив капацитетът на багажника е 160 литра. Задната седалка се дели в съотношение 50/50 и позволява да качите на борда и по-дълги предмети като сърфове или допълнително багаж. В летните утрини или по залез, когато слънчевите лъчи не са много силни, новото MINI Cabrio е готово да достави удоволствие както на водача си, така и на още трима пътници в салона.

Откритият модел пристрастява към шофирането

Новото MINI Cabrio се предлага в три варианта според двигателя и оборудването. Базовият модел е MINI Cabrio Cooper, следват MINI Cabrio Cooper S и MINI Cabrio John Cooper Works. Един от най-вълнуващите модели в гамата е новото MINI Cabrio Cooper S, което доставя истинска радост от шофирането и чисто удоволствие под открито небе.

Под предния капак на това спиращо дъха MINI Cabrio Cooper S е монтиран 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Моторът развива максимална мощност от 178 к.с., налични в интервала от 5000 до 6000 об/мин. Максималният въртящ момент от 280 Нм се достига още при 1350 об/мин и остава наличен до 4200 об/мин.

Тягата се предава към предните колела посредством 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя Steptronic, която има възможност за ръчно превключване с лостчета на волана. Новата автоматична трансмисия се отличава с особено бързи реакции и позволява екстремно спортни ускорения без прекъсване на подаването на мощност.

С този арсенал от технологии, новото MINI Cabrio Cooper S е много пъргаво още от ниските обороти. С автоматичната предавателна кутия ускорението е още по-бързо и вълнуващо, като спринтът от място до 100 км/ч отнема едва 6,9 секунди.

Под открито небе по-изразително се чува силният пукот от ауспуха при ръчното превключване на предавките и гърления рев от предпазния клапан на 2,0-литровия бензинов турбомотор. Средният разход на гориво в реални условия според бордовия компютър е 6,2 л/100 км. В градския трафик консумацията достига 8,5 л/100 км, а на извънградски път със скорост около 90 км/ч в икономичния режим Green кабриолетът харчи едва 4,7 л/100 км.

Независимо дали шофирате в града или по планински път, с новото MINI Cabrio Cooper S ще се наслаждавате на контакта с природата. Свалете покрива, пуснете си любима музика и плавно се понесете по някой безлюден планински път. Ще усетите вятъра в косите, а ако свалите и прозорците, ще се наслаждавате на свежия въздух, който брули лицето ви.

Малцина знаят, че MINI Cabrio може да се кара от ранна пролет до късна есен, както и на магистралата, благодарение на компактния и удобен ветробран, който предпазва от вятъра при висока скорост. Благодарение на голямата мощност, широката следа, ниския център на тежестта и директното управление, шофирането на MINI Cabrio Cooper S пристрастява и често води до безцелно возене в околностите на града за да изпитате истинска наслада с широка усмивка на лицето.

Технически характеристики

MINI Cabrio Cooper S

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор

7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя Steptronic

178 к.с. максимална мощност при 5000-6000 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1350-4200 об/мин

6,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

230 км/ч максимална скорост

6,2 л/100 км среден разход на бензин

141 г/км емисии на СО2

64 500 лева цена на модела