Минералната вода в Кюстендил изправя на крака млад поет с ДЦП
4

Минералната вода в Кюстендил изправя на крака млад поет с ДЦП

Симеон Узунов завършил с пълно 6 висшето си образование

Младият поет с ДЦП, Симеон Узунов разчита на волята си и на минералната вода в Кюстендил да го изправят на крака. Момчето е от Смолян и е на 28 години. До този момент е претърпял 12 операции и с огромни усилия на волята си, както и с безпределната подкрепа на своето семейство е успял да стане от инвалидната количка, към която дълго време е бил прикован.

Сега се придвижва с т.нар. канадка и за втори път идва в Специализараната болница по рехабилитация в Кюстендил. „Минералната вода и добрите човешки ръце правят чудеса“, убеден е Симеон Узунов. Плътно до него е и баба му Нели, която го придружава навсякъде.

Възрастната жена е напълно незряща, но казва че внукът й вижда за нея, а тя се движа за него. „Ние двамата сме като скачени съдове. Заедно имаме общо 9 години живот в санаториуми, били сме на рехабилитация къде ли не, включително и в чужбина, и макар условията и нивото да са различни, навсякъде сме срещали добри хора. Минералната вода в Кюстендил е наистина целебна, а двамата рехабилитатори Боби и Бисер са наистина вълшебници, които правят чудеса“, категоричен е Симеон.

Младият мъж е събрал вълненията на сърцето си в стихосбирката „Сънувана прегръдка“ и се надява стиховете му да намерят своите читатели и в Кюстендил.

„Аз няма нещо, което да кажа, че ще го направя, и да не стане. Това не е самонадеяност, а воля да се боря живота ми да е като на всеки друг човек. Не се чувства различен, имам самочувствие, приятелите ме приемат като един от тях и общуват с мен напълно нормално“, разказва Мони.

През годините той е успял да се раздели с инвалидната количка, оставил е зад гърба си и периода с проходилката, сега се придвижва с канадка и следващата му задача е да започне да се справя с бастун. Младият мъж няма намерение да спре до там – следващата му амбиция е да остави всички помощни средства и да тръгне сам!

Симеон Узунов вече има издадена една книга, подготвя и нова. Завършил е магистратура по бизнес администрация във Висшето училище по икономика и сигурност в Пловдив, а в момента работи в Община Смолян.

„За мен това е огромно удоволствие, защото освен заплатата ще бъда сред хора, ще бъда социален. Ще изпитам удоволствие от хората и те от мен. Ще видят, че дори и с увреждане мога да работя, дори и да не е с пълен капацитет“, категоричен е младият мъж.

Мони е сред активните граждани в родния си град, ходи на всички обществени събития в Смолян, обича да пътува.

„В чужбина сме били няколко пъти, пътуваме из цялата страна. Аз мисля, че няма никакъв смисъл да се оплакваш от съдбата си и да я виниш! Животът си е твой и ти трябва да се бориш той да е такъв, какъвто сам го искаш! – категоричен е Мони.

Симеон Узунов се надява стиховете от книгата „Сънувана прегръдка“, които са бликнали от изворите на сърцето му, да стигне до повече хора в града на вълшебните извори.

Разбира се, следващият път, когато посети Кюстендил, младият поет се надява да бъде на крака и да представи пред публика новата си книга.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.