Минчо Коралски: Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата

Минчо Коралски: Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата

Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата. Това трябва да бъде една постоянна политика и то насочена не към възможностите на държавата, а към потребностите на хора с увреждания. Това заяви д-р Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, цитира думите му БНТ.

Нормативната наредба, която се отнася до личната грижа, следва да бъде допълнена, за да може да се осигурява 24/7 грижа за хората с увреждания, смята д-р Коралски.

Това се отнася особено за тези, които са в тежко положение и няма как личните им асистенти да бъдат на 5-дневна работна седмица. Според Коралски Законът не осигурява достатъчна грижа за хората с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания се отнася до живота на тези хора във всички сфери – образование, достъпна среда, достъп до работа, пълни права като личности, правата на жените и децата с увреждания.

У нас държавата е все още длъжница на хората с увреждания. Коралски вижда причината в това, че тези хора доскоро бяха „невидимите хора“ в обществото, такъв човек почти се приравняваше с ненужен човек.

Според Коралски задължително е да има индивидуален подход, тъй като няма двама души с увреждания, които да имат еднакви нужди.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.