Минаваме граница и с QR код от лаборатория (ТЕМАТА)

Преболедувалите COVID-19 с права като на ваксинираните до 180-ия ден

Минаваме граница и с QR код от лаборатория (ТЕМАТА)

  • Европа решава дали цифровият документ да включва и антитела
  • Пътуващи предлагат пари, за да получат сертификат без имунизация

Изследванията от лаборатория за налични антитела, както и за положителен PCR тест ще се приравнят на сертификатите за ваксиниране, които получават хората. Това научи „Монитор“ от здравни експерти.

Преди няколко дни на национално ниво е било взето решение хората, които са дали положителна проба на PCR изследване, да имат права като ваксинираните, но в лимитиран период - от 15-ия до 180-ия ден след изследването. Резултатите от лабораториите пък ще се достъпват през QR-код, който ще води до единната система и така ще се гарантира, че документът не е фалшифициран. И към момента част от лабораториите дават такъв код с резултатите, но той води към тяхната интернет страница. За да бъде приравнен на ваксинационния сертификат, документът ще трябва да бъде вкаран в единната система, която в момента се разработва от „Информационно обслужване“. Очаква се тя да заработи от 1 юни и да бъда вързана със системите на останалите страни -  членки на ЕС.

Преди няколко дни вече бившият премиер Бойко Борисов обяви, че страната ни е тествала връзката с три страни - Швеция, Австрия и Румъния. Целта е 

националните системи да бъдат вързани в олекотена обща мрежа

чрез която да се вижда, че даден човек е ваксиниран. В системата обаче няма да се виждат допълнителни лични данни освен трите имена и дали сертификатът, който показват, е валиден. Целта е да не се извършват злоупотреби с данните на пациентите в цяла Европа, като всяка държава гарантира със собствената си система и верността на данните в нея.

ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия предлага да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията, да може да се издава и за преболедувалите на крак COVID-19 с налични антитела. Това обясни пред „Монитор“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В момента дебатите по темата са в разгара си. Засега предложението на комисията предвижда удостоверението да доказва, че дадено лице е било ваксинирано, че е получило отрицателен тест за COVID-19 или е преболедувало вируса след положителен резултат от PCR тест или положителен бърз антигенен тест.
„Предвижда се максималният период на удостоверенията за преболедувалите да е 180 дни, но окончателните разпоредби ще са ясни след приключване на тристранните преговори“, обясни Радев. Очаква се текстовете да бъдат приети окончателно през юни, като целта е удостоверението да влезе в сила за летния сезон. Радев уточни, че според предложението на комисията страните членки ще бъдат задължени да приемат ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, но на национално ниво ще имат свобода да приемат и други ваксини. Удостоверенията ще могат да се издават от болница, лаборатория или

здравен орган, който разполага със свой собствен цифров ключ за подпис

„Ще бъде създаден и портал от Европейската комисия, през който всички подписи, съхранявани в сигурна база данни в държавите членки, да могат да бъдат проверявани, каза още евродепутатът.

Към момента QR-кодът, който се намира на сертификатите за ваксинация у нас, все още не е вързан със системата и реално това не води доникъде. Заради това вече са се появили случаи, в които желаещи да пътуват зад граница търсят сертификат, но без да им бъде поставена имунизация. Според експерти обаче това е невъзможно да се случи, тъй като системата е направена така, че дава серия от гаранции, че с нея няма да се злоупотреби. При поставянето на първа доза от дадена имунизация данните на пациента се вкарват в регистъра и той генерира уникален цифров код. Той е вързан с имената на пациента, ЕГН-то му, както и с вида и партидния номер на поставената ваксина. Процедурата се повтаря и при имунизирането с втората доза и чак след това системата позволява да се извади сертификат с QR код. Ако някой от двата уникални цифрови кода липсват, не е възможно да се извади сертификат.

Това е и причината за появилите се вече няколко случая на хора, които отиват за поставяне на втора доза и

установяват, че първата не е била вписана в системата

Над 50 сигнала има подадени в Националната пациентска организация от хора, на които втората ваксинация не е въведена в системата, а е извършена и съответно още нямат сертификат за ваксиниране срещу COVID-19. Това съобщи за „Монитор“ мениджърът на организацията Александър Миланов. Той обясни още, че имат и близо 20 сигнала, свързани с това, че хората не могат да стигнат до сертификата си, защото нямат електронен подпис. Те трябва да отидат при личния си лекар, да платят такса, за да си вземат този сертификат. В повечето случаи, ако гражданин е ваксиниран в болница или някъде другаде, той трябва да отиде и да вземе своя ваксинационен сертификат от личния си лекар. Това е проблем за тези, които не живеят на територията, на която е личният им лекар, обясни още Миланов. Той даде за пример, че човек може да е роден в Казанлък, личният му лекар да е там, но самият пациент да живее вече в София. В такава ситуация той трябва да отиде до Казанлък, за да си вземе сертификата. Друг вариант е да си купи електронен подпис, за да достъпи сертификата през е-досието си, което обаче е затруднение за повечето хора.

„Разбираме, че това са лични данни и са чувствителна информация, но може би трябваше да се намери друг начин да се достъпи до сертификата, например с ПИК от НАП“, предлагат от Националната пациентска организация. Миланов от своя страна посочи, че повечето хора, които са активни, могат да си извадят ПИК от НАП или НОИ. Той изтъкна още, че много хора вече разполагат с такъв код - например граждани, на които им предстои пенсиониране. Освен това има услуги в държавната администрация, които са изцяло достъпни с ПИК на НАП.

„Има такива случаи, но те са технически грешки. Не, не са много, бързо се оправят, има си процедура, протокол. Аз знам за два такива случая. Това не е тежка проблематика. Говорим за човешки фактор, сбъркано ЕГН например. В чужбина цял флакон слагат на един човек, слава Богу, това не се случва тук. Няма риск някой да остане без сертификат, бързо се поправят тези грешки - за дни, а понякога и за часове“, обясни пред „Монитор“ пък шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

 Бавен интернет объркал системата

„Има такива случаи, защото системата много трудно работеше в началото. Зависи как е интернетът и ако не се качи на деня, след това се забравя и после, като дойдат за втората ваксина, не може да им се издаде сертификат, защото нямат първа. Някой път може да е чисто техническа грешка - лош интернет, много навалица от пациенти и е възможно да станат такива грешки“. Това обясни пред „Монитор“ председателят на Националнoто сдружение на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов. Той обясни, че ако се стигне до подобна ситуация, пациентите трябва да потърсят помощ от съответното РЗИ.

„В такъв случай се пуска едно заявление до РЗИ, попълва се един формуляр и за всеки един отделен случай се пише кой и от коя дата, защото само РЗИ могат служебно да го въведат, че е ваксиниран на еди-коя си дата със задна дата“, обясни още Миндов.

„Онзи ден една колежка се оказа, че се е объркала и 70 души не е вкарала в системата, защото си е мислела, че на втората ваксинация се вкарват в системата. Тя пишеше на 70 човека такива формуляри и се чудеше какво да прави, горката.70 души, всичките ги е ваксинирала, но не им е вкарала данните и номера и сега при втория път не може да им изтегли сертификат. Те са ваксинирани, но по документи не са. Какво да направим, малко ще им се забави сертификатът“, обясни още Миндов.

Наш евродепутат:

В Европарламента ще заседават дистанционно до края на годината

 

Евродепутатът Емил Радев уточни, че заседанията на Европарламента все още са дистанционно. Евродепутатите ни ще продължат да работят по този начин най-вероятно до края на годината.

„Който иска, може да присъства и на място. Но засега сме предимно дистанционно, но това не пречи работата ни да е ефективна. Всичко зависи от мерките, които се предприемат в Брюксел, но ще продължим така сигурно до края на годината или най-рано до есента“, каза още Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.