0

Д рехите на Zara изглежда са проникнали в гардеробите на хората по целия свят. Днес Inditex, който освен Zara, включва марки като Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, е световен лидер в търговията на дрехи, а неговият създател испанецът Aмансио Ортега уверено се е утвърдил на върха на класацията на най-богатите хора в света.

Дрехите на Zara изглежда са проникнали в гардеробите на хората по целия свят. Днес Inditex, който освен Zara, включва марки като Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, е световен лидер в търговията на дрехи, а неговият създател испанецът Aмансио Ортега уверено се е утвърдил на върха на класацията на най-богатите хора в света.

Ние решихме да се задълбочи в биографията на основателя на Zara и да разбере как едно момче от бедно испанско семейство стана милиардер, който облича целия свят. Амансио Ортега Гаона е роден през 1936 г. в малко село с по-малко от 100 души в Северна Испания. Той беше 3 и най-малкото дете. Семейството живеело много зле, а заплатата на баща му, железничар, не била достатъчна за изхранването на голямо семейство.

Веднъж, след като отишъл до магазина с майка си, момчето чуло как продавачът се обръща към нея с думите: „Сеньора, вече не можем да ти заемем храна“. Тази забележка нарани и унизи младия Амансио и той се зарече, че повече няма да позволи на семейството си да страда от бедност. На 13 години момчето напусна училище и си намери работа в магазина за риза Гала. Това беше първото му взаимодействие с модната индустрия.

Отначало Ортега работи като момче, изпълнява малки поръчки и в същото време се научава да шие дрехи на ръка. Между другото, мъжът все още пази първия си договор с Гала. Година по-късно той си намери работа като асистент в магазин с по-висок ранг. Отговорният младеж беше бързо повишен до мениджър и на негово място беше заето момичето Розалия Мера. Която в последствие стана негова съпруга.

Веднъж Амансио и Розалия се разхождаха по улиците на града и видяха скъп копринен пеньюар. За да зарадва любимата си, младежът реши да шие нещо подобно и успя. През 1963 г. предприемчивият мъж основава първата си компания GOA Confessiones. Малка семейна фирма се занимаваше с шиене на домашни дрехи. Постепенно Амансио започва да обединява хиляди жени под крилото на предприятието, правейки бельо, детско облекло и нощници. Бизнесменът е подпомаган от своите братя и сестри, както и Розалия, която става съпруга на Ортега през 1966 г.

През 1975 г. двойката решава да отвори първия си магазин за търговия на дребно в центъра на Ла Коруня, който трябваше да носи името Зорба на името на героя на филма „Гръцката Зорба“. Вече са изготвени шаблони за буквите. В квартала обаче се оказа бар със същото име и Амансио и Розалия трябваше спешно да измислят нещо нов. Така се появи Зара.

Днес марката не се нуждае от реклама, но в онези дни Ортега направи всичко, за да привлече вниманието на обществеността. Бизнесменът винаги е ръководил лично всички процеси, протичащи в компанията. Рядко си вземаше отпуск и присъстваше на работното място, дори по празници. В същото време той никога не е имал личен акаунт. „Работата ми е да работя във фабрика“, казва той. През 2011 г. Ортега се оттегли от поста председател на борда на Inditex, но продължава да участва активно в делата на компанията.

Гъвкавостта на ума и прогресивните идеи позволиха на въображението на Амансио да стане пионер на „бързата мода“. Милиардерът черпи вдъхновение не от модните подиуми, а от хората около него.

И така, един ден той видя мъж на пътя с дънково яке със значка и веднага се обади на един от дизайнерите, за да има нещо подобно в следващата колекция на Zara. И според мениджърите бащата на Inditex предпочита отзиви от продавачи на местата за продажба, тъй като те са тези, които виждат реакцията на купувачите.

Служителите на Inditex посочват, че Амансио има добра дума за всеки. Всъщност фокусирането върху даден човек е важна част от философията на мъжа. Той обича и цени служителите си.

Амансио води скромен начин на живот, а в свободното си време се занимава с животновъдство. Въпреки цифрите с голям брой нули по сметки и недвижими имоти в 9 държави, мъжът води скромен начин на живот. Създателят на Zara не носи дрехи на своята марка и като цяло предпочита да се облича по-просто. Обичайното облекло на Амансио изглежда така: синьо яке, бяла риза и сиви панталони.

Съгражданите често виждат мъж, който се разхожда по улиците на родната му Коруня, а бизнесмен вечеря в фирмена столова заедно с обикновени служители. В свободното си време Амансио играе с внуците си, занимава се с конен спорт с най-малката си дъщеря Марта, а също отглежда пилета и кози.

Ортега практически не дава интервюта, не присъства на публични събития и рядко си позволява да се снима. Един ден той отишъл на летището, за да се срещне със съпругата си. Когато преминаващите хора го разпознаха, той се почувства толкова смутен, че предпочете да се върне в колата и да изчака половинката си далеч от човешките очи.

„Опитвам се да живея тихо, да бъда прост човек, за да мога да отида където искам и където никой не ме познава“, обяснява решението си бизнесменът да запази неприкосновеността на личния живот.