0

Н ационалната филхармония за поредна година ще закрие сезона си сред красивата природата в парка пред двореца „Врана“. Истинско съзвездие от талантливи творци ще участва в летните й концерти, обединени под мотото “Споделете музиката в двореца Врана“.

Националната филхармония за поредна година ще закрие сезона си сред красивата природата в парка пред двореца „Врана“. Истинско съзвездие от талантливи творци ще участва в летните й концерти, обединени под мотото “Споделете музиката в двореца Врана“.

Те са съобразени с вкуса на публиката и ще има за всекиго по нещо – оперна гала, симфоничен и камерен концерт, детска програма. Цикълът прояви е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и е част от календара на културните събития на Столична община.

На 7 юли от 20 ч. Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор канят на гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. В концерта ще вземат участие солистите Вера Гиргинова – сопран, Петя Петрова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, Ивайло Джуров – бас. Специално участие имат и лауреатите в националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов. Вокалните шедьоври от оперите "Кармен", Трубадур", "Риголето", "Травиата", "Набуко" и "Бохеми" ще прозвучат под диригентската палка на Хирофуми Йошида от Япония.

Изтънчена селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, Марин Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. ще прозвучи в изпълнение на струнен квартет "Филхармоника" на 8 юли от 20 ч. Най-младата камерна формация на Софийската филхармония е създадена от музиканти на водещи позиции в оркестъра: концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайсторът Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.

9 юли е запазен за най-малките почитатели на програмата “Фортисимо Фамилия“. Те ще се запознаят с най-мистериозния музикален инструмент – човешкия глас. Съвсем в духа на приказките, през това приключение преминават принцеса, войници, джуджета, овчарче, котки и дори хора птици. Историите ще разказват Милица Гладнишка, тенорът Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров. Концертът е от 18 ч., а 2 часа преди това най-ревностните малки почитатели ще могат да участват в ателието “Как се ражда песента“.

Виртуозът на цигулката Юлиян Рахлин е специалната изненада за последната вечер. На 10 юли от 20 ч. той ще представи Концерт за цигулка и оркестър N 2 от Прокофиев. Веднага след това ще звучи и Италианска симфония от Менделсон. Дирижира любимецът на публиката Максим Ешкенази.