Милиардери: Как третият най-богат човек в света Уорън Бъфет е и най-пестеливият

Милиардери: Как третият най-богат човек в света Уорън Бъфет е и най-пестеливият

Талантът и склонността на 88-годишния Уорън Бъфет да печели пари проличават още в ранна детска възраст. Третият по богатство човек на планетата притежава 88 млрд. долара през 2018 г. 

Само на 11 години Бъфет купува първите си акции. Като тийнейджър той печели по 175 долара на седмица от разнасяне на вестници, което е повече от заплатата на учителите му. От изданието Business Insider обаче го определят като един от най-пестеливите милиардери, отличаващи се с това, че не правят големи покупки.

Според изчисленията, от 2002 г. насам Бъфет е дарил 46 млрд. долара за различни каузи. Въпреки това той не харчи така, както своите колеги милиардери. Пестеливостта на богаташа е илюстрирана и по време на краткото му участие в сериала „The Office“, когато той се опитва да се договори за по-висока заплата с извинението, че „бензинът за колата струва много“.

Всъщност най-голяма част от печалбата на Бъфет идва след 50-я му рожден ден. 99% от богатството му е свързано с Berkshire Hathaway, конгломерат, който притежава компании като Geico, Duracell и Dairy Queen, заедно с големи инвестиции в Coca-Cola, Heinz, и Bank of America.

Като шеф и главен изпълнителен директор на компанията, Бъфет е един от най-успешните инвеститори някога. Въпреки това той все още живее в къщата, която си купи през 50-те години на миналия век. Милиардерът е наричан „Оракулът на Омаха“ заради способността си да печели на пазара благодарение на своята философия, наречена „ценностно инвестиране“.

Бъфет се стреми да взима ръководни позиции в компании, които имат добре представящи се акции и печелят редовно, и така бързо прави пари. Според изчисленията на Business Insider, ако през 1965 г. бяхме инвестирали 100 долара в акция на Berkshire Hathaway, то през 2017 г. това би струвало 2.4 млн. долара. Ако инвестирате същата сума в същия период в S&P 500, то ще имате само 15 600 долара.

Благодарение на мъдрото си инвестиране, Оракулът има по-висока нетна стойност от БВП на Уругвай. За какво тогава харчи огромното си богатство Уорън Бъфет? Той си купува къща в Омаха, Небраска през 1958 г. за 31 500 долара. Ако се вземе предвид инфлацията, днес тя ще струва близо 276 700 долара. През 2017 г. къща с 5 стаи и две бани и половина е струвала над 652 000 долара. Бъфет нарича това своята трета най-добра инвестиция, която някога е правил.

През 1971 г. той купува вила в Лагуна бийч, Калифорния за 150 000 долара. 47 години по-късно успява да я продаде за 7.5 млн. долара. А колите му са също толкова скромни, колкото къщите му. През 2006 г., той шофира Cadillac DTS, което първоначално се е продавало за 44 600 долара.

Същото се отнася и за неговите технологии. Въпреки че акциите на Apple са голяма част от портфолиото на Berkshire Hathaway, Бъфет все още използва телефон с капаче, който той показа в участие по CNN. Един обикновен ден за американеца минава като използва безплатни костюми и закуски от 3 евро в McDonalds. Костюмите на Бъфет са само 20 и са направени от приятелката му Мадам Ли. Според Бъфет той ги носи, защото му стават перфектно.

80% от деня си милиардерът прекарва в четене и пиене на кола. Понякога закусва със сладолед и дава по не повече от 3.17 долара за закуска. Най-скъпото му удоволствие е всъщност частният му джет. Благотворителността взима най-голяма част от неговите разходи.

През 2016 г. той дарява 2.9 млрд. долара за благотворителност, включително за фондациите “Bill and Melinda Gates“ и „Susan Thompson Buffett“, която е наименувана на починалата му съпруга. Чрез втората, той дарява десетки милиони за „Planned Parenthood" и за „National Abortion Federation“.

През 2018 г. той направи друго голямо дарение, този път за фондацията на семейството на Бил Гейтс, като даде 2.6 млрд. долара от акциите на Berkshire Hathaway. Седмица по-късно, той дарява 800 млн. за други благотворителни каузи.

Когато почине, Бъфет планира да остави по 2 млрд. долара на всяко едно от децата си. Останалата част от богатството му ще бъдат дарени с филантропични цели. Въпреки охолството, в което живее, Бъфет не смята, че парите са равни на успех. Вместо това, той казва: „Аз измервам своя успех по това колко хора ме обичат“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.