Милен Велчев: Притеснително в бюджета е ударението върху социалните разходи

Милен Велчев: Притеснително в бюджета е ударението върху социалните разходи

Следващият финансов министър ще трябва да приложи редица непопулярни мерки за излизане от една такава дългова спирала. Това коментира бившият ресорен министър Милен Велчев пред БТВ във връзка със заложените повече пари за образование, здраве и социална политика в проекта за Държавен бюджет 2021 г.

По думите му притеснителното в проекта е ударението върху социалните разходи, а не върху тези, свързани с преодоляване на пандемията.

"Говоря за увеличаването на пенсиите, в частност най-ниските пенсии, с до 20 %. Предстои да видим доколкото това ще бъде устойчиво и какви мини ще заложи за следващото правителство", заяви той, като допълни, че много по-ниският процент, с който се вдигат по-високите пенсии, руши стимулите за пълноценно участие в осигурителната система. 

Сред останалите критики са и детските надбавки за всички семейства. Според Велчев "социалната политика и социалните помощи са предназначени за нуждаещите се". Колкото до увеличаването на заплатите в публичния сектор - те не бива да изпреварват ръста на тези в частния, тъй като по този начин "се източват живителните му сили". 

Бившият финансов министър смята, че сегашният бюджет не е нито антипандемичен, нито предизборен. 

"Опитът на няколко български правителства през изминалите години показва, че такива извънредни предизборни харчове не носят резултати", категоричен бе той. 

Относно опасността за повторно затваряне на бизнесите Велчев  обясни, че това не би довело до нищо блестящо. "Монетата" обаче си има и добра страна  - след излизане от кризата, ще има възможност за нови инвестиции в по-перспективни отрасли. Екс министърът смята, че това са зелената енергетика, производството на електромобили и информационните технологии

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.