След шест месеца ще започне да функционира зона за ниски емисии в Милано. От 21 януари 2019 г. чрез контролиращи камери ще се забранява влизането в града на автомобили, които замърсяват околната среда, съобщава вестник "Кориере дела сера".

Най-напред ще бъдат спирани дизеловите автомобили, които отговарят на европейските стандарти за вредни емисии Евро 0, 1, 2 и 3. За тази нова инициатива съобщи кметът на Милано Джузепе Сала след първата си лична среща с кмета на италианската столица Вирджиния Раджи.

"През януари 2019 година ще започне да функционира Зоната за ниски емисии в края на града и от този ден няма да може да се влиза в Милано със стари дизелови автомобили, с изключение на събота и неделя. Постепенно ограниченията ще започнат да се прилагат и към другите превозни средства, които замърсяват околната среда", каза Сала. "Това е деликатна стъпка, която обаче трябва да се предприеме", добави кметът на Милано.

Проектът за "Зона за ниски емисии" е съпътстван от доста трудности и не можа да се реализира в предвидените срокове. Последният срок беше определен за октомври 2018 година, но всъщност началото ще се постави на 21 януари 2019 година и то в много по-малки от предвидените мащаби, пише вестникът.

Какви са причините за това закъснение? На първо място поставянето едновременно на 180 камери би предизвикало познат ефект - лавина от глоби, както когато бяха включени "седемте електронни очи" на камерите за превишена скорост. Съветникът по мобилността в общинския съвет на Милано Марко Гранели обяснява другия мотив: "Проблемът беше да определим къде да бъдат разположени устройствата за ограничаване на достъпа, тъй като все пак трябва да дадем някаква възможност на тези, които не могат да влязат, да се върнат обратно. Така устройствата се увеличиха от 70 на 180". В цифрово изражение това включва 70% от територията на Милано и 98% от населението.

"Указателните знаци ще бъдат готови в края на годината, добавя Гранели, а 12 камери вече са инсталирани. Ще ги активираме постепенно, въпреки че ще се извършва и контролна дейност от местната полиция. Впоследствие ще бъдат монтирани всички камери. Цялото устройство ще започне да функционира между края на 2019 и началото на 2020 година", потвърди Гранели.

Преди стартирането на Зоната за ниски емисии ще бъде организирана мащабна информационна кампания между 7 и 20 януари 2019 година за запознаване с новите мерки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.