0

М икроорганизми, направени от стотина треви и билки са истински хит в градинарските групи във Фейсбук. Това стана особено след като една от авторитетните градинарки Деси Владовска от Велико Търновско сподели, че точно тези извлеци, които представляват микроорганизми са спасили градинита й след драстичните колебания и градушки в последния месец. Мислех, че всичко е загинало, след като полях лехите, листата, които бяха накъсани и смачкани от град се изправиха и въпреки, че са накъсани продължават да растат, сподели тя. Вече имам зеленчуци, заяви Владовска.

Микроорганизми, направени от стотина треви и билки са истински хит в градинарските групи във Фейсбук. Това стана особено след като една от авторитетните градинарки Деси Владовска от Велико Търновско сподели, че точно тези извлеци, които представляват микроорганизми са спасили градинита й след драстичните колебания и градушки в последния месец. Мислех, че всичко е загинало, след като полях лехите, листата, които бяха накъсани и смачкани от град се изправиха и въпреки, че са накъсани продължават да растат, сподели тя. Вече имам зеленчуци, заяви Владовска.

Имунитет

Оказа се, че натуралната смес открила в интернет първа Теменужка Матева, биопроизводител от района на Ивайловград. Тя разказа пред Телеграф, че сместа е толкова силна и жизнена, че е върнала към живота изсъхналата й черешова градина. След това тя е започнала да я прилага и на зеленчуците си. Това, което прави е, да подобри имунитета.

Сух стрък

Тя разказа, че разсадът е бил слаб, и фиданките са съхнели. Тогава започнала да полива от гъстия концентрат с микоорганизми по 200 млл разтвор във вода, което прави горе долу една вода чаша на всяко коренче. От сух стрък, направо пръчка, отдолу изби нова издънка, каза Матева.

Пропорция

Пропорцията на разтвора е на десет литра вода слагам половин бутилка концентрат, което прави половин литър. Съотношенията са относителни, защото това са билки и не вредят на насажденията дори и в по-голяма концентрация.

Овошките е поляла през есента и през пролетта., но може и по-често. .

Поливка на зеленчуци

Тази година си полива често зеленчуковата градина.

Един литър на три тона вода, колкото е резевоарът за капковото напояване. Полива веднъж на две седмици с микрооганизмите. Така въпреки климатичния стрес на който бяха изложени, растенията не са боледували, около нея хората се оплаквали от болни домати и пипер, който дъждовете наводнили в селото.

Слънце и кислород

Матева предупреди, че е много важно правилното съхранение на микроорганизмите. Те не обичат нито слънце, нито кислород. Трябва да се съхраняват на хладно, влажно и тъмно, най-добре в мазето, обясни производителката.

Срещу сваряване

Друг земеделски производител пък припомни, че с овощарска вар пръска освен овошките си и зеленчуците.

Целта е да ги предпази от екстремно високите температури, от които се появяват акари. Варта пази от слънчев пригор и от сваряване на домати, краставици и пипер, върхово гниене при пипера и доматите и защита от топлинен удар. Зеленчуците се пръскат се два процента разтвор и растенията получават пълна защита.

Сутрин и вечер

С разтвора се третира сутрин рано до девет часа в и вечер след осем часа. Прави се два или три пъти през десет – дванадесет дни. Няма отношение към поливането, може пред и след. Петков допълни, че варта е безвредна и без карантинен срок, което позволява да се консумира зеленчуците непосредствено след пръскане, но трябва се измият обилно с вода.


Опасни за краставиците

Акарите са вид паячета, които се развиват в горещите дни и са особено опасни за краставици, пипер и домати. Те се развиват по време на дългите дни с високи температури и сух период.

За хората, които имат растения на балкона, за да се предпазят от развитие на акари по цветята си е добре сутрин и вечер да овлажняват въздуха, за да около цветята. Най-лесно става с пулверизатор с вода най-добре вечер или сутрин.