0

К ак трилионите микроби в червата ни влияят не само върху имунитета, но и върху психическото ни здраве - отговорите на тези въпроси знае Саймън Спичък от Университетския колеж Корк, Ирландия.

Как трилионите микроби в червата ни влияят не само върху имунитета, но и върху психическото ни здраве - отговорите на тези въпроси знае Саймън Спичък от Университетския колеж Корк, Ирландия.

И ще ги разкрие пред аудиторията на Софийския фестивал на науката.

"Ще говоря пред аудиторията на фестивала за чревниия микробиом и за това колко е важен за психическото ни здраве.

Ще помогна на хората да разберат що е то микробиом, как той общува с тялото ни и какво може да прави за нас. Важно е хората да знаят какво може и не може да прави микробиомът", каза Спичък. Той ще представи и резултати от свои изследвания върху молекулите, произвеждани от микробите в червата.

Учените тепърва започват да разучават начините, по които имунната система взаимодейства с психичното здраве, каза ирландският експерт. "В човешкия мозък има клетки с имунни функции - астроцитите и микроглиалните клетки. При развитието на мозъка те съдействат за прецизиране на мозъчните връзки. Човешкият мозък постига енергийна ефективност, като се освобождава от неизползваните или ненужни връзки. А когато нещо в този процес се обърка, понякога се стига до шизофрения или други разстройства на развитието", поясни Спичък.

Той посочи, че почти всяко психично разстройство или заболяване е свързано с възпаление. Нарушената регулацията на възпалението може да увеличи нивата на произвеждания от организма хормон на стреса, а това допринася за психични разстройства, каза експертът.

Съветът му е да тренираме, да се храним здравословно със зеленчуци, риба, храни, богати на фибри и да спим 7-8 часа на нощ. И ако можем, да ограничим причинителите на стрес в живота си, да потърсим помощ от терапевт, да бъдем активни в социалните си контакти и да излизаме често сред природата, сред зелени пространства. "Няма лесен начин, няма една конкретна храна или хранителна добавка, която да вземате и да оправите този проблем", предупреждава Спичък.