Мика Зайкова: Плащаме с до 90 лева повече при подялба на осигуровките

Мика Зайкова: Плащаме с до 90 лева повече при подялба на осигуровките

Работодателят иска да печели от всичко, без да плаща, каза в интервю пред "Монитор" финансовият експерт Мика Зайкова.

- Г-жо Зайкова, от бизнеса настояват осигуровките да са поделени 50 на 50 между работника и работодателя? Какво влияние ще окаже върху служителите?

- При средна работна заплата за миналата година от 1060 лв., ако работникът плаща половината осигуровки, сумата, която дава, ще се увеличи с между 50 и 90 лв. За обикновения българин не е малко. Освен това тази мярка би довела и до липса на ръст на работната заплата, защото работодателите ще се опитат да покрият част от парите, така че чистата нетна заплата няма да се промени. Няма обаче и да има ръст спрямо това, което са взимали, когато осигуровките са се поделяли 60 на 40, а нали целта е доходите да растат. За каква кохезия говорим тогава. Работодателят просто иска да печели от всичко, без да плаща.

- Работодателите поискаха и НОИ да започне да плаща изцяло болничните. Време ли е това да стане, след като поемането на разходите за първите 3 дни от работодателите бе предприето като превантивна мярка по време на кризата?

- За мен лично не е ясно защо работодателите все още продължават да плащат първите три дни от болничните, след като кризата отдавна отмина. При условие че се плащат осигуровки за временна неработоспособност, трябва осигурителният институт да си поеме функциите. Съвсем друг е въпросът дали тези болнични са действителни.

- Факт е, че злоупотреби има. Освен това сме една от страните с най-много издадени болнични, но прехвърлянията на плащанията към НОИ ще пресекат ли порочната практика?

- Едва ли ще я пресекат, но все пак ще се намалят злоупотребите, защото контролът ще бъде по-стриктен. Работодателят и да иска няма как да контролира процеса. Да, той може да изпрати болничния лист да се провери в случай на съмнение, но няма как да го контролира, докато НОИ може, затова смятам, че това е крачка в правилната посока. В провинцията например, като дойде времето за сеитба или за беритба, изведнъж всички се разболяват.

- НОИ и сега може да контролира фалшивите болнични. Каква ще е разликата?

- Разликата е в това, че ако НОИ признае болничния лист, ще трябва да си го плаща. Точно защото ще трябва да прави това, контролът ще бъде по затегнат.

- А как приемате идеята за нови трудови договори, в които освен заплатата да се записва колко струва всеки работник. Какво означава това и би ли се отразило по някакъв начин на служителите?

- Във всяко производство цената на труда зависи от технологията и техниката. Колкото е по-високо дигитализирана и съвременна, толкова е по-малка цената на труда. Аз лично не мога да разбера защо някой иска да пише цената на труда в трудовия договор, след като тя не зависи от работника. Втората цифричка, която искат да запишат в договора, е нетната заплата. Само че да не забравяме, че осигуровките не се дават, те са вложение за в бъдеще. В договора може да е написана една нетна заплата, но работникът да е осигуряван на минималната. Скритият замисъл на това нещо е да се махне минималната работна заплата, която им боде очите. С такъв вид трудови договори ще увеличат социалното неравенство. През 2016 г. разликата между най-бедните и най-богатите беше 6 пъти, през тази година е към 9 пъти.

- Защо минималната заплата им е трън в очите?

- Защото, ако договарянето става с колективен договор и страните не успеят да се разберат, а няма минимална заплата, работодателите може да започнат да плаща по 100 - 200 лв. и хората ще продължат да мизерстват. Минималната работна заплата е катализатор на ръста на доходите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.