Мигът на истината приближава

Мигът на истината приближава

Рано или късно щяхме да стигнем до мига на истината. Представете си финалната сцена на великия спагети уестърн на Серджо Леоне „Имало едно време на Запад“.

В нея добрият герой в лицето на Чарлс Бронсън разкри истината на лошия в лицето на Хенри Фонда, след което заслужено го застреля. А сега представете си част на истината пред вас. Вие водите сложен живот, който се изразява в непрекъснато дебнене с монополистите и техните сметки и фактури. Те от своя страна също ви дебнат и номерът е в измамното усещане кой кого ще застреля. Измамно е, защото монополистът в крайна сметка винаги ви застрелва, в преносния смисъл за щастие. То се изразява в осъждане, ЧСИ-та и прочее прелести, които никой не пожелава дори и на враговете си.

Но ето сега и вие влизате във финалната сцена на вашия житейски уестърн. Моментът, в който ще сте проснати на земята, а над вас ще е надвесен вашият вечен враг със сметките. И този момент няма да е някъде другаде, а в банката. Тя може да ви откаже кредит при неплатена сметка. Поне такива са намеренията. В Централния кредитен регистър това не се вижда и кредит се отказва по други причини. Сега обаче неплатената сметка за ток, вода и парно може да пресече полета на мечтите ви за бъдещето, подсигурени с определена сума от банката.

Погледнато без емоции, и животът ни е един вид кредит. Отпуснат за известен период от време, който връщаме на равни вноски чрез страстите, желанията, надеждите, мечтите, огорченията и разочарованията си. Понякога изпадаме в такива ситуации, че този тъй наречен кредит живот го плащаме още приживе, дори и с лихвите. За Страшния съд няма да говорим.

Без съмнение – всеки иска да бъде богат, да изглежда добре и да се представя достойно. Сега обаче моментът на истината настъпи. Представете си радостта в „Топлофикация“ например при едно такова решение. Дружеството ще е възмездено два пъти. Един път, че така и така ще си прибере парите, и втори път, че ви наказват и в намеренията за живота ви. Защото кредитът все пак е някаква инвестиция във вас, близките ви и мечтите ви. Е, сега ще пиете една студена вода и ще гледате замислено през прозореца.

Изобщо рядко коварни са тези планове, защото може да „изгорите“ в банката и заради нелоялния ви работодател. Кредитните инспектори ще проверяват дали са внасяни редовно осигуровките. Ако не ги е внасял, значи и други лоши работи може да направи. Например, като не ви плаща редовно заплатата. Значи, от една страна, сте попаднали на работодател калтак, който ви цака с парите и осигуровките, а, от друга страна, сте наказани и от банката. Обективно погледнато, това последното може и да не е лоша идея. За да стане това обаче, трябва да се намери ефективен механизъм, след като истината лъсне и нелоялният работодател понесе последствията. В противен случай дървото го отнасяте вие, дето искате кредит, а в добавка не получавате редовно заплата. Ако сферата, в която работите, е рискова за банката, като туризъм и ресторантьорство също няма да ви се уреди въпросът. Да не говорим, че в условията на пандемия тези отрасли пострадаха най-много и много хора загубиха доходите си. А и по тази схема, гаранция, че Джеймс Бонд никога не би видял кредит. Не знам човек с по-рисков банков профил от неговия.

Изобщо има едни банкови правила, че за да вземете кредит с ниска лихва, трябва да убедите банкера, че можете да се справите с най-високата. А за да ви ги дадат, е нужно да убедите институцията, че всъщност не се нуждаете толкова много от тези пари. Сега към това се добавя и мигът на истината с неплатените сметки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.