Ако хлапето има повече положителни емоции, усвоява материала по-добре, сподели пред "Монитор" преподавателят в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

- Г-жо Манчева, с какви трудности се сблъсквате след коледната ваканция, как връщате мотивацията на децата да учат?

- След празниците децата са по-разсеяни, по-шумни, по-трудно се концентрират. Впечатленията от почивните дни все още властват, но в това няма нищо лошо. Коледните празници са, за да могат децата да почувстват топлина, добрина, да пътуват, да бъдат щастливи. Когато се върнат в училище искат да разкажат, да покажат на другите, да споделят какви подаръци са получили, какво им се е паднало от баницата. Техните емоции са толкова силни, че се изискват няколко дни адаптация, за да навлязат в нормалния си ритъм. В първата седмица със сигурност властват емоциите, събрани през празниците, защото всяко дете иска да бъде чуто, да разкаже на останалите какви подаръци е получило, как е прекарало тези дни, кого е срещнало, къде са си играли. Всеки споделя своите чувства, а това също е важно. В училище не е важно само ученето, те трябва да могат да общуват помежду си, да са откровени, да разказват, да полагат усилия сами да покажат и разкажат своите истории, защото сами виждат, че е много трудно да задържиш вниманието на другите. Емоциите през ваканцията дават импулс на децата след това да учат, защото учението е свързано с това как се чувства детето – дали е щастливо, отпочинало. Ако има повече положителни емоции, това се предава след това и в ученето – то усвоява материала по-добре, не среща затруднения, пише домашната си работа.

- Тоест двете седмици почивка не спират вредят на учебния процес, а по-скоро отнемат натрупаната у децата умора от началото на годината?

- Да, не само умората. Това са преживявания, които всеки трябва да има – да види най-близките си, да се почувства специален, да пътува, да получи подаръци, да кара ски. Децата имат нужда от това.

- Какви правите в първите дни след ваканциите?

- В първите дни след ваканцията, е по-трудно, но под формата на различни игрови методи си припомняме всички емоции от ваканцията като част от учебния час. Има по нещо малко, което използвам, за да провокирам интереса им. Започваме с житейска ситуация, в която са попаднали, споделят как са реагирали на нея, какво се е случило. Разказват за подаръците, които са получили. Историите на учениците се преплитат с учебния материал – по човекът и природата или човек и общество. Някои от децата прекарват ваканцията си в чужбина и разказват за страната, която са посетили, преживяванията си там, какво са научили, как са обогатили културата си, показват с различни презентации и табла, носят подаръци за съучениците си. Могат да бъдат и занимания, които са свързани с мултимедията.

- Какво бихте посъветвали родителите, ако не видят в децата си още първия ден след ваканцията желанието си да учат?

- Аз винаги ги успокоявам, че им трябва малко време, за да се адаптират. Децата няма как изведнъж да забравят всичките си емоции и да се върнат обратно към ранното ставане, както са го правили досега. Хубаво е, че във ваканцията те излизат от този ритъм и забързаното си ежедневие, могат да седнат да четат книга, както възрастните. Аз имам и традиция винаги преди Коледа им подарявам книга, която да прочетат през ваканцията, а след това я обсъждаме в клас. В клас отделяме внимание на книгите и ченето. Преди ваканцията посетихме една детска градина, в която бяхме да четем книжки за „Седмицата на четенето“. Имаме и тържества, благотворителни базари. Усилията са ни насочени към това да разберат какво е благотворителност, защо Коледа се празнува, кои са добрите неща в живота, за да бъдат по-добри като хора, да бъдат отговорни. Тогава неминуемо, когато се върнат в училище, нямат проблем, че са били 2 седмици във ваканция. Не мога да кажа, че те оставят настрани ученето, но се връщат по заредени с енергия, по -отпочинали, по-щастливи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.

Събраха 165 хил.евро за трансплонтацията на бебето Анди

165 000 евро необходими за чернодробната трансплантация на 3-месечния Анди бяха събрани за часове от дарения, предаде бТВ. Преди месец Анди е диагностициран с рядко вродено заболяване – атрезия на жлъчните пътища или билиарна атрезия.