Миглена Манчева, учител: Родителите да разкажат на първолаците как минава учебният ден

Миглена Манчева, учител: Родителите да разкажат на първолаците как минава учебният ден

Раницата трябва да е удобна, с няколко отделения, а несесерът само с необходимото, съветва родителите в интервю за "Монитор" началният учител в 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Миглена Манчева.

Г-жо Манчева, след броени дни първолаците ще прекрачат за първи път училищния праг. Какви съвети бихте дали на техните родители, за да ги подготвят за това, което ги очаква?

Началото на учебната година е празник за всички български семейства, особено за тези, които за първи път ще бъдат посрещнати от училищния звънец. Всички първокласници с нетърпение очакват този момент, но наред с това е и притеснението от срещата с учителя, с децата. Тук е важна ролята на родителя, който да подготви детето си, като му разкаже, дори покаже, ако трябва, училището. Преди децата да влязат в класната стая, по традиция преди началото на учебната година в нея учителят се среща с родителите. Затова те могат да разкажат на децата за обстановката, как преминава един учебен ден.

Позитивната нагласа на родителите към училището също е изключително важна. В тази възраст детето вярва най-много на своите родители, затова ако искат то да работи с удоволствие в училище, е важно да му предадат доброто си отношение.

Бих препоръчала на родителите в дните до началото на учебната година да отделят време за четене с детето. Добре би било и всеки ден да му поставят различни задачи, подобни на тези от подготвителната група, които то да изпълнява за определено време, като постепенно го увеличават. Така ще привикне по-лесно към реда в училище.

Какво трябва да им обяснят с оглед на пандемичната ситуация?

Пандемичната ситуация не е новост за децата. Те вече имат разбирането колко е важно да поддържат добра лична хигиена. Учителят ще покаже на децата правилата, които създават безопасна учебна среда, а ролята на родителя е често да му напомня да ги спазва.

С какви притеснения се обръщат най - често към вас родителите на първокласниците?

Преди началото на учебната година родителите се интересуват от новата организация на деня на детето, от разпределението на времето в учебния ден и най-вече как то ще се чувства в различна от детската градина среда. Затова те споделят, разказват за онези неща, в които детето може да срещне трудност или би го притеснило.

Родителите често купуват на децата нещата, които им поискат, но не всичко им е необходимо в клас. Какво всъщност трябва да сложат в тяхната раница и какво трябва да бъде оставено вкъщи?

В 119-о СУ "Академик Михаил Арнаудов", училището, в което работя, децата имат шкафчета, в които могат да оставят нещата си. Затова не е нужно да носят всички учебници и помагала, необходими за учебния ден.

Бих посъветвала родителите да не купуват твърде скъпи учебни пособия. Детето трудно ще ги опази. Всеки учител има свои изисквания към децата, но нека несесерът, който ще купят, не е голям, само с най-необходимото – 2, 3 черни молива, гума, острилка, цветни моливи, флумастри само с основните цветове, ножичка, лепило. Добре е детето да има шише за вода, което не е за еднократна употреба. Има богат избор от тях, удобни са, а и детето се приучава на отговорно отношение към природата. При избора на раница е хубаво родителите да се съобразят с детето, за да я носи то с удоволствие, но нека не забравят, че тя трябва да бъде най-вече удобна, с няколко отделения, за да може да намира лесно това, което му трябва.

Децата прекарват целия ден в училище - първо часове, след това и занималня. Трябва ли вечерите да бъдат за игри или родителите могат да ги използват за допълнителни уроци на децата си (по спорт, език, математика)?

Времето с родителите е изключително важно. Бих казала, толкова важно, колкото и ученето в класната стая. Родителят е в основата на изграждането на социалните умения на детето. Затова е добре след учебните занимания детето да има възможността да сподели своите преживявания.

Нека родителите не забравят, че и децата като тях след дългия учебен (работен) ден имат нужда от почивка.

Разбира се, ако детето има интерес към даден вид спорт, да учи език или да посещава различни занимания, биха могли да отделят време и за това.

Уикендът досега винаги е бил време за почивка. Може ли детето да се стресира, ако тогава трябва да пише домашни или има допълнителни уроци?

В целодневната форма на обучение домашната работа се изпълнява в училище. Според мен в първи клас почивните дни са времето, в което детето да излезе от всекидневния ритъм, да се забавлява и създава нови впечатления. Прекрасно е, че всеки родител иска детето му да знае и може повече, но е важно да не се губи балансът, за да може то да посреща учебните дни с усмивка.

Пожелавам на всички родители здрава и успешна учебна година с усмихнати и щастливи първокласници!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.