Министерството на икономиката и Междуведомствена комисия поемат контрола върху производството на оръжие

Министерството на икономиката и Междуведомствена комисия поемат контрола върху производството на оръжие

Министерството на икономиката и Междуведомствена комисия с правомощия ще упражняват контролна дейност върху производството на оръжие. Решението е част от проекта за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, което парламентът прие на първо четене.

„Производството на оръжия е процес, който логично се свързва с икономиката на страната ни, и контролът следва да се осъществява от Министерството на икономиката, а не от МВР“, заяви от трибуната вносителят на промените, Мануил Манев от ГЕРБ. От БСП се противопоставиха на предложението.

„Органите на МВР трябва да останат в този процес. В момента искаме да сложим един препъникамък в тази индустрия, който не се знае в каква посока ще отблъсне колата. Защото тук вие защитавате лобизъм", заяви Иван Иванов от левицата.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък обясни, че се променя само крайното администриране на процеса, но не и режимът по контрола и посочи, че всички институции, отговорни за контролната дейност, ще продължат да работят както досега. С внесените изменения и допълнения се цели и защита на автентичността и функционалността, свързана с културно-историческата стойност на оръжията. Практиката доказа, че следва да се уеднакви режимът и за копия на исторически оръжия.

В момента притежателите на такива оръжия след изтичане на едногодишния срок трябва да са ги декларирали и да са получили удостоверения, които ги легитимират като неогнестрелни оръжия. Промените предвиждат още да бъде намалена административната тежест на службите на МВР, както и на гражданите и фирмите, попадащи в обхвата на закона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.