От финансовото министерство: Бизнес климатът у нас се подобрява

От финансовото министерство: Бизнес климатът у нас се подобрява

През третото тримесечие на 2020 г. потреблението нараства значително с 9.3%, като възстановяването на вътрешното търсене доведе до забавяне на спада на вноса до 3.4%. През октомври показателят за бизнес климата се подобри с 0.5 пункта, поради по-добри оценки във всички сектори, с изключение на индустрията. Това става ясно от ежемесечния обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите (МФ).

Данните сочат, че спадът в БВП към края на третото тримесечие на 2020 г. е в размер на 5.2% на годишна база. Спрямо предходното тримесечие, когато свиването е 8.4%, е налице забавяне в спада. Причина за това е и намалелият износ, който е надолу с 22.3%. Според експертите в МФ има подобрение в икономическата активност. Спадът в промишленото производство се забавя до 4.8%, като се формира най-вече от по-ниско производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ. В някои промишлени сектори като производство на основни метали, производство на метални изделия и производство на електрически съоръжения е регистрирано по-високо производство и нарастване на износа. Оборотът в търговията на дребно пада с 6.5% най-вече поради

по-ниски продажби на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия

В същото време е налице ръст в строителството, най-вече заради растеж на гражданското строителство. Подобрение има и в показателя за заетост. През третото тримесечие на 2020 г.  има увеличение на заетостта и намаление на безработицата спрямо април-юни, което се дължи изцяло на сезонни фактори. Освен това, има и ускорено нарастване на заплатите през третото тримесечие. Средната работна заплата в страната се повишава номинално с 9.9% на годишна база, спрямо 6% през второто тримесечие. 

През октомври инфлацията, измерена с Хармонизирания индекс на потребителските цени, е 0.2% спрямо предходния месец и се дължи на сезонните повишения в цените на облекло и обувки. Цените на международните полети продължиха да се понижават, както и през предходния месец, докато пакетните услуги за почивка и

туристически пътувания в страната и в чужбина поскъпнаха

Инфлацията при храните продължи да се забавя и достигна 3.6%, в сравнение с 4% през септември. Спадът в цените на енергийните стоки се увеличи до 8.5%, в сравнение с 8.2% през предходния месец. Базисната инфлация леко се увеличи до 1.9% от 1.8% през септември. Причина е по-високата инфлация при услугите, която достига 2.8%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.