МФ: Теглим до 4,5 млрд. лева нов държавен дълг през 2021 г.

МФ: Теглим до 4,5 млрд. лева нов държавен дълг през 2021 г.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2021 г., максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 4,5 млрд. лв. Това напомни министърът на финансите Кирил Ананиев във връзка с емисионната политика на министерство на финансите (МФ) за 2021 г.

В документа се посочва, че емисионната политика на МФ ще кореспондира със средносрочните икономически перспективи и допускания, както и с фискалните цели на правителството, заложени в Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г. Освен това, ще се вземе предвид Стратегията за управление на държавния дълг 2021-2023 г. и разбира се, дълговите лимити, заложени по бюджета за 2021 г.

Ананиев посочва, че в условията на пандемия, основната цел на дълговото управление ще бъде рефинансиране на дълга в обращение, финансиране на планирания дефицит по държавния бюджет, както и обезпечаване стабилността на фискалния резерв. "Емисионната политика ще бъде насочена към поемането на нов дълг на пазарен принцип, при отчитане на конкретната специфика и ликвидност на дълговия пазар", пояснява ресорният министър, като допълва, че МФ възнамерява да предложи дългови инструменти с фиксирана лихва.

"МФ запазва правото си при необходимост да променя предварително анонсираната Емисионна политика в рамките на законово утвърдените лимити", завършва Ананиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.