МФ пласира успешно 500 млн. лева на вътрешния пазар

МФ пласира успешно 500 млн. лева на вътрешния пазар

На 22 ноември 2021 г. Министерството на финансите (МФ) пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК). Става въпрос за успешно пласирани на вътрешния пазар 500 млн. лв., съобщава финансовото министерство на сайта си.

Книжата са с падеж 24 май 2029 г. Среднопретеглената им годишна доходност е в размер на 0,49%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 808,75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,62. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 97 базисни точки. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 64,6%, следвани от пенсионните фондове с 23,7%, застрахователните дружества – 7,3%, договорни и гаранционни фондове – 4,3% и инвестиционни посредници – 0,1%.

Припомняме, че по Закона за държавния бюджет за 2021 г. новопоетият дълг тази година не може да надвишава границата о 4,5 млрд. лв. Сегашнят аукцион е петият подред на служебната власт, като така поетият от нaчaлoтo нa гoдинaтa дълг е в paзмep нa 3.8 млpд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.