МФ: Икономиката ще нарастне с 2.5% през 2021 г. (ОБНОВЕНА)

МФ: Икономиката ще нарастне с 2.5% през 2021 г. (ОБНОВЕНА)

През 2021 г. очакваме растежът на БВП да е бъде 2.5%. Това предвиждат от Министерство на финансите в своята макроикономическа есенна прогноза за 2020 г. В доклада експертите предупреждават, че въпреки растежа, икономиката ни няма да достигне предкризисните си нива от 2019 г.

За сметка на това, през 2021 г. потреблението на домакинствата ще надмине това от 2019 г. Фактор ще са повишената заетост и разполагаемият доход. Според финансовото министерство

инвестициите ще се възстановят най-бавно,

като техният спад ще продължи и през 2021 г. „Вероятно те ще започнат да нарастват към края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инвеститорите усетят подобрението на икономическата среда по отношение на потреблението и външното търсене“, пишат в доклада. Растежът на БВП ще се ускори до 3% през 2022 г. и 3.2% през 2023 г.

Прогнозите за тази година по отношение на българската икономика остават непроменени спрямо предвиденото в пролетната прогноза – БВП ще се свие с 3% през 2020 г. Въпреки това има очаквания за частично подобрение на икономическата активност в страната. Спадът в частното потребление ще достигне 1%, причина за което ще са несигурността и бавното нарастване на доходите. Публичните разходи за инвестиции и потребление ще продължат да нарастват, като това ще има положителен принос за динамиката на БВП.

По отношение на износа на стоки и услуги, експертите от МФ предвиждат понижение в размер от 10.2 на сто. Вносът също ще е с двуцифрен спад от 10.4 на сто. През 2021 г. обаче износът ще нарасне с 5.6% и ще надвиши нивото си от 2019 г. по постоянни цени.

Безработицата ще нарастне до 5.6%, а заетостта ще намалее с 2.6 на сто през 2020 г. В следващите 3 години обаче заетостта ще започне постоянно да се възстановява, като тя ще се увеличи със съответно 0.9%, 1.5% и 0.4% за първите месеци на 2023 г. Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през 2023 г. - със 7 на сто. Положителна тенденция е и това, че

коефициентът на икономическа активност ще достигне най-високата си стойност

от 76%.

По отношение на инфлацията е налице сериозна ревизия нагоре спрямо пролетта – вместо 0.1% средногодишно поскъпване, сега експертите очакват 1.4% за 2020 г. Поскъпване ще има в хранителните стоки, съответно и в някои услуги като обществено хранене. В края на годината може да има спад в цените на енергийните стоки и на неенергийните промишлени стоки. През следващите години показателят ще продължи да расте, като може да достигне нива между 2.5-2.6%.

И фирми, и граждани ще продължат да теглят кредити, но с по-ниски темпове заради намалели доходи. Годишният ръст на вземанията на фирми ще е около 0.6% през 2020 г., докато за граждани показателят ще е 5%. Още следващата година обаче ще видим възстановяване на показателите. Също така, българинът ще продължи да трупа пари в банките заради повишена несигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.