МФ: Икономическата активност у нас остава ниска

МФ: Икономическата активност у нас остава ниска

През третото тримесечие на 2020 г. Индексът на икономическа активност (ИИА) отново отчете спад. През разглеждания период показателят се понижи до -2.2 спрямо -1.4 през предходното тримесечие. Това показват най-скорошните данни на Министерство на финансите (МФ).

Най-силен негативен ефект върху ИИА оказват неблагоприятните нагласи на предприемачите за бизнес средата, в т.ч. за бизнес климата в страната, осигуреността с поръчки и очаквания за заетостта в промишлеността. Въпреки това прогнозите за последното тримесечие на 2020 г. са ИИА да се подобри, но все пак да остане на отрицателна територия. Очакванията са, че динамиката на индекса на икономическа активност ще съответства на забавянето в спада на БВП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.