До десет години стандартът на живот у нас трябва да е достигнал високите нива на по-развитите държави, иновациите да са внедрени във всеки сектор на икономиката, а обществото да е високообразовано и здраво. Това е записано в Национална програма България 2030. Стратегията за развитие на икономиката ни е изготвена от Министерството на финансите (МФ) и бе представена във вторник пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Програмата е важен документ за политиката на развитие във всички сектори на държавното управление. Тя е един жив документ в развитие, който ще търпи промени в следващата една година. Предвижда се програмата да бъде одобрена от МС до края на 2020 г.“, обяви зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.

Документът определя три стратегически цели, за чието изпълнение групира правителствените намерения в пет области на развитие и издига 13 национални приоритета.

Работодателите подкрепиха усилията на правителството, но препоръчаха от „чисто рекламен материал“ програмата да се превърне в документ, който може да бъде следен как се изпълнява. От АИКБ приветстваха модернизацията на жп транспорта, но подчертаха липсата на авиотранспорта в стратегията. Според Васил Велев трябва да бъде заложена и административна реформа, както и нов модел на териториално управление, мерки за увеличаване на човешките ресурси и за социално включване и активно приобщаване, а също и реформа на медицинската експертиза. „Кога ще имаме е-правителство, което съществува от 10 години в Естония например“, попита пък шефът на БСК Радосвет Радев. Експертите от БТПП от своя страна поискаха пренасочване на част от средствата от програмата към фундаментални и приложни изследвания. „Нямаме такива проекти, които да бъдат привлекателни за чуждите инвеститорите“, изтъкнаха председателят на работодателската организация Цветан Симеонов. От КТ "Подкрепа" пък не виждали в документа да фигурира борбата със сивата икономика и достатъчната сигурност на чуждите инвестиции, а висшето образование не било достатъчно силно застъпено. Според КНСБ целите на програмата трябва да бъдат заложени във всички изходни стратегии, разписани в България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

8 от 10 младежи не знаят къде им е втората пенсия (ТЕМАТА)

Над 80 на сто от осигуряващите се, които за пръв път започват работа, не знаят къде отиват парите им за втора пенсия, защото не избират сами  универсалния фонд за осигуряване на старините си. От близо 100 000 души едва 17 800 са направили сами своя избор. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на пенсионните дружества към края на 2018 г. 

Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

Възможността за избор за промяна на осигуряването e възможна от средата на 2015 година. Броят на лицата, подали заявление за промяна на осигуряването и прехвърляне на натрупаните в индивидуалната им партида в универсален пенсионен фонд средства във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, варира.