Мезетата за Коледа от вносно месо

Най-много свинско доставяме от Германия и Дания

Мезетата за Коледа от вносно месо

По-малко от половината мръвки на пазара са българско производство

Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо, научи „Монитор“. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов обясни, че почти цялата импортна суровина се използва основно за производството на колбаси, а българското месо - за директна консумация.

„Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества“, каза той и допълни, че това са основно страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция. Най-много внасяме, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия. Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от АЧС, а защото не могат са покрият нуждите на страната от месо от собствено производство. Българското месо на нашия пазар задоволява около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%.

Единствено почти не внасяме пилешко

У нас вече се отглеждат хубави породи месодайни говеда, но и то отива основно за прясна консумация през транжорните и ресторантите“, пояснява Урджанов. По думите му това е много скъпа суровина и много трудно достига за производство на колбаси у нас.

Според председателя на АМБ основният проблем на сектора в момента са високите цени на тока и горивата. Той припомни искането на бранша да се въведе единна ставка от 9% ДДС за всички храни, като по този начин ще се гарантира да няма срив в потреблението и ще се подпомогнат производителите.

По данни на земеделското министерство в България през 2020 г. е произведено 20 316 тона червено месо - с 15,4% по-малко в сравнение с предходната година. То представлява 21,8% от общо произведеното червено месо в страната. Свинското месо във фермите намалява с 40,2% и заема 9,9% от общо произведеното месо в стопанствата. Делът на месото от говеда е 51,4%. Произведено е с 6,9% по-малко говеждо месо спрямо 2019 г.

През миналата година в страната са работили 78 кланици

- със 7 по-малко в сравнение с 2019 г. Произведеното месо в кланиците е 72 821 тона, или със 17,1% по-малко от предходната година. Броят на закланите животни през 2020 г. намалява с 18,9%. Закланите животни директно в стопанства през 2020 г. са 748.8 хил. броя - с 19,5% по-малко в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (20 316 тона) е с 15,4% по-малко. Броят на закланите угоени свине намалява с 19,9%, както и произведеното от тях месо с 19% спрямо 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ