0

Л ош разсад на лавандула е причина за заболели полета с лилаво насаждение от нематода в Добруджа. Това обясни Методи Стефанов, един от най-големите преработватели на розов и лавандулов цвят в Долината на розите. Той добави, че изкупува цвят и от Североизточна България. Заболелите площи са основно в Добруджа, защото там има производители, които пестят пари от качествени разсад.

Лош разсад на лавандула е причина за заболели полета с лилаво насаждение от нематода в Добруджа. Това обясни Методи Стефанов, един от най-големите преработватели на розов и лавандулов цвят в Долината на розите. Той добави, че изкупува цвят и от Североизточна България. Заболелите площи са основно в Добруджа, защото там има производители, които пестят пари от качествени разсад.

Сега, за да не плъзне заразата навсякъде, тези земеделци незабавно трябва да изорат площите си с лилавите растения. Стефанов каза, че това не е масово и вече има изорани такива полета.

Показатели

Методи Стефанов още преди две години предупреждаваше, че качеството на маслото в Североизточна България няма такива показатели като това в Подбалканските полета. Една от причините е, че добруджанци масово не използват българските сортове, които са селектирани с определени показатели.


Сценарий

Преработвателят предупреди, че сценарият с прибирането на розите е напълно възможно да се повтори и при лавандулата. Крайно разочарован съм от това, което се случи. Вместо да остава розов цвят на полето, можеше да се направи държавна стратегия, да се подпомогнат няколко дестилерии със средства. С тези пари те можеха да изкупуват цвета от производителите и всичко да се преработи на масло, което в подходящ момент да се продаде на добра цена“, коментира той.


Кланици

Припомняме, че подобна помощ получиха кланиците преди два месеца и благодарение на това веригите продаваха основно български агнета за великденските празници.

Засега цената на килограм лавандулово масло е 50-60 лв. за кг. Реколтата в Добруджа се очаква да закъснее заради по-хладното време. От количествата и качествата на цвета ще зависи дали цената ще падне или ще се качи, каза Стефанов.