Металурзите с браншов колективен трудов договор

Металурзите с браншов колективен трудов договор

В присъствието на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“ към министерство на икономиката, се подписа Колективен трудов договор. На събитието присъстваха Васил Яначков, председател на СФ „Металици“ - КНСБ, Людмил Павлов, председател НФ „Металургия“ - КТ „Подкрепа“ и Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Зам.-министър Борисов приветства партньорите с успешното приключване на преговорите и подписване на Колективния трудов договор, като подчерта, че през последните години браншът се развива много ускорено. „Делът на металургията в произведената промишлена продукция е 13% през 2017 г., като се отчита и ръст на заетите в сектора.

Той изтъкна, че компаниите стават все по-иновативни и по този начин създават по-високи нива на добавена стойност. „Добавената стойност в металургията е от 2,5 пъти до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната. Средната работна заплата в отрасъла също изпреварва значително тази за страната, като тя е 1 700 лв. И два пъти по-висока от тази в приработващата промишленост“, каза още зам.-министърът.

По време на подписването на колективния трудов договор стана ясно, че подобрените параметри са следните: увеличава се минималната основна месечна заплата с 18%, като тя изпреварва с 100 лв. минималната работна заплата за страната. Допълнителното трудово възнаграждение за времето, в което работникът е на разположение на работодателя извън територията на предприятието, се увеличава 2 пъти. Допълнителното трудово възнаграждение за отработен нощен час се увеличава с 11%, стойността на безплатната храна нараства с 10%, а допълнителното подпомагане на работниците при прекратяване на трудов договор с упражнено право на пенсиониране се увеличава с 20%.

Представителите на синдикалните организации и на работодателите благодариха на Министерството на икономиката за подкрепата. Те изтъкнаха, че за тях е изключително важно, че ведомството е съпричастно с колективното договаряне в бранша и работи активно за просперитета на металургичните предприятия и благоденствието на работещите в металургията.

В заключение зам.-министър Борисов изрази задоволство от съществуващата синергия между синдикати и работодатели и надежда, че този успешен опит да се пренесе и в останалите сектори на българската икономика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.