0

К огато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед. Тази мантра изповядаха холивудските звезди на прага на най-грандиозното модно събитие – Мет Гала, което тази година не успя да се проведе заради коронавирусната пандемия.

Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед. Тази мантра изповядаха холивудските звезди на прага на най-грандиозното модно събитие – Мет Гала, което тази година не успя да се проведе заради коронавирусната пандемия.

„Днес живеем във времена, в които много хора страдат и са изправени пред неимоверни предизвикателства. На фона на всичко това, отменянето на едно парти не е нещо сериозно“, изтъкна до болка откровената главна редакторка на Vogue Ана Уинтур, която традиционно застава зад събитието.

Мнозина медии съобщиха в еуфория през април, че Мет Гала 2020 ще се проведе онлайн. Това, разбира се, няма как да се случи, а още в първия понеделник на май, който по традиция е отделен за модния спектакъл, самата Уинтур го потвърди. Онлайн „събитието“ се състоя в това тя да призове „всеки, който смята, че има възможност“ да дари за фонда й с Том Форд, който цели да подкрепи младите дизайнери, изправени пред фалит заради кризата... и изпълнение на Флорънс Уелч. Общо „галата“ продължи около 7 минути.

Фактът, че червеният килим не бе разпънат пред музея Метрополитън, а дигиталните устройства не го изградиха в интернет, не спря обаче мнозина в желанието си да се докоснат носталгично до това, което трябваше да бъде Мет Гала 2020.

Първа бе Джулия Робъртс

Хубавата жена подходи с чувство за хумор към намигването си за събитието. В социалните мрежи тя публикува своя снимка в прелестна черно-бяла многоетажна рокля. Облечена официално, тя вдигна наздравица, позиционирана във ваната си. „Ето ме... НЕотивайки на бала на Мет тази вечер“, написа актрисата в социалните мрежи. По-наблюдателните фенове веднага разпознаха, че това е видът на звездата, в който тя се появи преди време на корицата на списание Entertainment Weeky.

Част от реалния си костюм, готвен за Мет Гала 2020 пък показа поп принцесата Кейти Пери. Изпълнителката на Firework е в очакване на първото си дете с актьора Орландо Блум и напълно логично, тоалетът й щеше да отрази житейското събитие. Въпреки че не показа цялостния костюм, с който е планирала да се разходи по червения килим, Кейти Пери все пак позволи на феновете да видят горната част от облеклото й в Инстаграм. Показаното пък прави силни носталгични препратки към прословутия конусовиден сутиен на Жан-Пол Готие, с който преди години скандализира Мадона. Към тоалета на певицата обаче е добавен и нов елемент. Това е още един конус, който да покрива наедрялото й коремче. „Какво щеше да бъде...“, написа Кейти Пери към фотоса си.

Бела Хадид също се присъедини към вълната от звезди, които провокираха планината да „дойде“ при тях. Вместо да покаже роклята си обаче тя заложи на друг елемент от визията си за бала тази година – гримът.

С червена коса и нарисувани лунички, моделът прилича на порасналата Пипи Дългото чорапче в кадрите, публикувани от коафьора Сам Висер, които представят пробния грим на звездата за Мет Гала 2020. За сенките специалистът е заложил на лилавия цвят.

Припомняме, че тази година

темата на модното събитие

трябваше да бъде About Time: Fashion and Duration и да представи връзката между модата и времето. В акцент трябваше да бъдат годините от 1870-а насам, като за отправна точка беше взета датата, на която музеят е основан.

Да се снима как малко момиче поставя корона върху главата й – така пък Мис Свят 2000 Приянка Чопра посрещна празничния за модата 4 май. Тя не заложи на бляскави тоалети или грим, като вместо това заложи на припомнянето, че всяка една жена трябва да се чувства като принцеса. Блейк Лайвли също отпразнува деня. Тя направи ретроспекция към последните си появи на Мет Гала, като отбеляза, че по ирония на съдбата роклите й винаги кореспондират с цвета на килима, по който вървят звездите на събитието.

Повече нови тоалети за грандиозния бал няма да видим тази година. Това не попречи на феновете обаче да се заиграят с любимите си визии през годините. Това стана в рамките на онлайн предизвикателството, дирижирано от Уинтур и звездата Били Портър, в рамките на което ентусиастите трябваше да копират в домашни условия някои от култовите появи на звездите. Отбелязва се, че скоро ще бъдат посочени победителите от това предизвикателство. Каква ще бъде тяхната награда не става ясно.

Визията с „махнатата глава“ на Джаред Лето и сега се оказа сред най-оборотните в социалните мрежи. Фенове последваха неговия пример от миналата година, като се „декорираха“ с официален червен костюм с кристали, а за аксесоар носеха точни копия на собствените си глави.

Певицата Селин Дион и нейното представяне миналата година също послужи като вдъхновение на отегчените у дома хора. Ексцентричният й костюм, дело на Оскар де ла Рента, бе креативно пресъздаден от почитатели на модата от целия свят.