Местят отделението на властта от болница „Лозенец“ след година (ОБНОВЕНА)

Местят отделението на властта от болница „Лозенец“ след година (ОБНОВЕНА)

Предлагат изгодни договори и места на лекарите й в други клиники

Първо отделение на Университетска болница „Лозенец“ в София, популярна като Правителствена, ще бъде преместено в друго лечебно заведение. Това ще стане не по-рано от една година след като започне да функционира новата национална педиатрична болница в сградата на „Лозенец“. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с ректора на Софийския университет проф. Атанас Герджиков и студенти от Медицинския факултет в университета, които са разтревожени, че няма да има къде да провеждат своите стажове и практики, след като бившата Правителствена болница спре да функционира.

Въпросното първо отделение е със специален статут за лечение на хора от властта и дипломатическия корпус. То бе единственото запазено за ВИП пациенти, след като статутът на болницата като правителствена падна преди 25 години. По думите на министър Ананиев студентите от факултета по медицина в СУ

ще отработват стажовете и практиките си в други лечебни заведения

в столицата. Ще им бъдат предоставени възможности да практикуват и в такива, каквито сега в болница „Лозенец“ няма.

Медицинският факултет на Софийския университет, който беше основан от сегашния директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и който е негов декан, е работил без акредитация в продължение на шест години. Въпросът с акредитацията на факултета, от която студентите се интересуваха основателно, е уреден. Тя беше получена през месец юли, каза още министър Ананиев и уточни, че процедурата по получаването й е отнела шест години.

Дипломите на бъдещите медици след реорганизацията ще бъдат валидни,

както и досегашните, увери още министър Ананиев.

По думите му, реорганизацията ще изисква много време. Днес той се е разбрал със студентите да правят срещи по всеки въпрос и проблем, който възникне, за да бъде решаван своевременно, а не административно, както се е случвало досега.

Ректорът проф. Атанас Герджиков допълни, че министър Ананиев е обещал поредица от анализи в следващите месеци. Отговорите му ще бъдат такива, че Медицинският факултет да не пострада.

Ще разговаряме с всеки един от лекарите в болница „Лозенец“ и ще им направим конкретни предложения, които да удовлетворяват техните изисквания. Така министър Ананиев отговори на въпроса, как ще се процедира с медиците, които не искат да отидат на работа в друга болница.

Ректорът проф. Герджиков пък заяви, че мандатът на проф. Любомир Спасов като декан на факултета изтича в края на 2019 г. След избори ще стане ясно кой ще бъде новия декан. По думите му от принципала, тоест от здравния министър зависи дали той ще остане или не директор на създаващата се Национална педиатрична болница. Миналата седмица Кирил Ананиев заяви, че той няма да я оглавява.


 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.