Местим пчелните семейства в защитени зони

Местим пчелните семейства в защитени зони

За първи път две направления от мярката „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони в новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2021-2027г.) ще стимулират временното разполагане на пчелни семейства в зони Натура 2000 и опазването им. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г., съобщиха от земеделското ведомство.

Подпомагане по направление „Ангажименти за временно разполагане на пчелни семейства в зони Натура 2000“ ще получат пчеларите, практикуващи подвижно пчеларство. Проектът на мярката предвижда сезонното преместване на пчелни семейства за

минимален престой от 3 седмици.

На едно местоположение ще може да се разполагат до 50 пчелни семейства.

Направлението „Опазване на пчелни семейства“ пък ще се стимулира чрез две поддейности - засилване на екологичния потенциал на опрашване в зони Натура 2000 и планински райони, а също и опазване на пчелни семейства в зони извън тях. Общият брой пчелни семейства, които могат да бъдат компенсирани е 500 за пчелар. Ставката за компенсиране на пропуснати ползи и извършени разходи

ще покрива 100% за първите 300 броя пчелни семейства

и 50% за пчелни семейства от 301 до 500. Кандидатите ще са допустими само по една от двете поддейности.

В обработваемите земи, около трайните насаждения и зеленчуци се предвижда създаване на буферни ивици от цветни видове и медоносни растения, които да повлияят благоприятно на процеса на опрашване. Ще се насърчава използването на култури и сортове, съгласно утвърден списък, подходящи за отглеждане при специфични климатични условия за страната.

Новост при мярката „Агроекология и климат“ ще бъде подпомагането на интегрирано производство на растения, растителни продукти и устойчивото управление на продуктите за растителна защита (ПРЗ). Ще се финансират дейности за прилагане на растителна защита върху едни и същи площи в период от 5 години. Предвижда се земеделските стопани да водят отчетност, която позволява да се проследят продавача, произхода, вида и количеството на закупените препарати. Минималната обработваема площ е 1 ха.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.