Местата в гробищните паркове в пловдивските села свършват

Местата в гробищните паркове в пловдивските села свършват

Процедура за изработване на проект за  подробен устройствен план на терените, отредени за гробищни паркове по населените места започва  община „Родопи”. За нов план за регулация и застрояване са осигурени близо 200 хиляди лева от бюджета на общината. 

Темата бе дискутирана на днешната сесия на Общински съвет „Родопи”. Повод за това стана докладна записка за изграждане на ограда на гробищния парк в село Първенец за сумата от 10 хиляди лева.

Терените, отредени за гробищни паркове се намират извън населените места. Със самите ПУП-ове ще се уточни колко точно е площта им и колко ще трябва да се отчуждава, ако се наложи.

„Проблемът е много тежък и колкото и да ни е неприятно да говорим по този въпрос, трябва да го решим. Повече от три години парите са прехвърляни като преходни от бюджет в бюджет, като до този момент нищо не е направено”, коментира заместник-кметът  на община „Родопи” Владимир Маринов.

Особено сериозен е проблемът в селата  Първенец, Крумово, Брестовица, Марково, Брестник, Златитрап, Брани поле и Устина.

Местата са на изчерпване, а ново гробно място не може да се изкопае. В момента се използват само стари гробове, оплакаха се кметовете по населените места. С приемането на ПУП кметовете по населните места ще могат по-лесно да  изискват разрешителни за строителство и благоустрояване в парковете.

„Изобщо това са проблеми, които са изключително тежки. Нерешени с години, ние трябва да се справим с тях за няколко месеца. Започваме, но за да се случат нещата се изисква техноилогично време”, каза Маринов.

Той припомни, че заради пандемията от общините бяха замразили работата си близо три месеца. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.