През зимния период зелените сочни фуражи за кокошките може да замените с влажни мешанки и картофи. Непременно им давайте белтъчни храни.


Ето една примерна дневна зимна дажба: зърно - 50 г; мешанка - 30 г; варени картофи - 100 г; шрот - 7 г; тревно, сенно брашно или брашно от сушена коприва - 10 г; кисело мляко - 100 г; сол и минерални добавки - 5,5 г.
Най-добре е да храните кокошките си с комбинирани фуражи за кокошки носачки, които съдържат тези компоненти, но обикновено подобно хранене излиза много скъпо на стопаните.
Режим
Освен правилно съставената дневна дажба, за да снасят кокошките ви, е важен и режимът на хранене на птиците или колко пъти дневно да ги храните. За поддържане на висока яйценосност кокошките трябва да се хранят 3-4 пъти дневно.
Първото хранене трябва да е колкото се може по-рано. Тогава на кокошките се дава зърно или суха смеска. Последното хранене винаги трябва да съдържа само зърно и то да е колкото се може по-късно. Останалите две хранения трябва да съдържат витаминни фуражи и влажни мешанки.
През зимата влажните мешанки се забъркват с топла вода или сместа се подгрява така, че кокошките да успеят да ги изкълват топли.
Всички изхранвани фуражи трябва да са качествени. При липса на някой от компонентите го заменете с равностоен по хранителност.
В никакъв случай не прехранвайте носачките, тъй като те затлъстяват и престават да снасят.
В поилките в кокошарника винаги трябва да има чиста и загрята до 20 градуса вода.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вадим  семката само  на зрял плод

Мангото дава плодове след 8 г.

Вадим семката само на зрял плод

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.

Поръсваме  го с прах  от дървени въглища

Ананасът се сади в саксия или в съд с вода

Поръсваме го с прах от дървени въглища

Сравнително лесно е да засадим ананас вкъщи, но за сметка на това процесът е изключително бавен и само най-търпеливите биха изчакали.

Съхранява  се замразена  до 1 година

Коластрата е щит срещу болестите

Съхранява се замразена до 1 година

Коластрата е първото мляко, което овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.