Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка (ТЕМАТА)

Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка (ТЕМАТА)

Тон качествени въглища стигна 350 кинта, киловатчас топло от ТЕЦ-а 2 пъти по-евтин от тока

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв., показа проверка на „Монитор”. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от , закъснели да се запасят с цепениците още през лятото.

„Затова сега се купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика и предпочитат нарязани и нацепени дърва”, каза продавач в един от складовете край столицата. Искаме ли на прага на зимата да се снабдим с десетина лева на кубик по-евтини дърва, ще трябва да отидем в селищата, отдалечени на поне трийсетина километра от столицата. С транспорта до София, който със самосвал струва поне 50-60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м. За да сме на сметка трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни прецакат, защото често в уж пълната каросерия се слага най-малкото кубик по-малко. За това е хубаво


да отидем на място и да наглеждаме товаренето.


Някои търговци предлагат отстъпки за количества на 20 или 25 кубика. Уловката обаче е, че за по-ниската дървата са с дължина от по един метър и с нарязването и нацепването цената пак става към 110 лв. на кубик.

Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата. Имало обаче клиенти, които имали сухи дърва от миналата година и сега си купували други, които да съхнат в следващите 12 месеца по навеса в двора им. Според него хората са наплашени от евентуални санкции за замърсяване на въздуха и минават на много по-скъпите пелети или си слагат климатици. По думите му дървата за огрев не замърсяват повече от колите или от неизмитите с месеци улици.

За къща от около 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 12 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата площ трябват към 6-7 кубика. При сегашната цена от 110 лв. на кубик цепеници излиза, че за студените месеци трябва да заделим поне 1200 кинта.

Решим ли да отопляваме само една-две стаи с печка на дърва може да свалим разхода до 5-6 кубика и да минем с около 6 стотака за зимата. Към тях обаче трябва да добавим и сметките за ток за бойлер за топлата вода. Предпочетем ли въглищата за печка в най-добрия случай ще ни трябват поне 2 тона и парите само за отопление са почти същите, защото в момента качествените донбаски въглища се предлагат по поне 350 лв. за тон. Доста по-скъпо излизат станалите модни в последните години пелети.


Тон от тях струва около 430 лв.


Според експерти обаче качеството на този тип гориво у нас не се контролира и изписаните на етикетите на опаковките показатели за отдадената топлина рядко отговарят на действителността.

Доста по-скъпо излиза да се топлим на ток. Месечните сметки, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението с конвекторни печки и то не на всички помещения може да стигне или надвиши 500 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода. Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома, а


също и от това колко време сме в къщи


и пускаме печките. Според инж. Ренета Борисова, съавтор на платформа за енергийно спестяване, най-ефективно електроенергията се използва за отопление през климатиците, които са вид термопомпи. „Те работят с голям коефициент на трансформация. От един киловат ток произвеждат топлина от 4 нагоре. Останалите нагревателни уреди без автоматична регулация не пестят енергия. При покупка на елуред за отопление трябва да се гледа каква е ефективността му”, добави тя. Инж. Борисова каза още, че е добре домакинствата да се снабдят с уреди за енергиен мониторинг. С тях те могат да следят онлайн консумацията си на електроенергия и това ще им помогне да намалят немалко разходите си. „Може


да се види и кой уред колко харчи”,


поясни тя.

От ценоразписите на топлофикациите и ерепетата е видно, че киловатчас енергия, доставен от теца, е около 2 пъти по-евтин от тока за бита. Електроенергията с ДДС излиза около 0,23 лв. за киловатчас. Топлоенергията от теца варира от 90,30 лв. за мегават час (0,09 лв. за квтч) с ДДС в Бургас до 119,30 лв./мвтч (0,119 лв./квтч) - във Велико Търново. В топ 3 с най-скъпо централно парно за бита са още Пловдив - със 117,10 лв./мвтч (0,117 лв./квтч) и София - със 114,77 лв./мвтч (0,11 лв./квтч). Не бива да забравяме обаче, че при този вид отопление има немалки загуби от сградна инсталация и кражби, които надуват сметките на абонатите. Освен това стойността на фактурите


зависи и от броя на обитаемите апартаменти


в сградата. При по-малко населени жилища в кооперацията сметките на ползващите парно и топла вода обикновено са доста по-високи от средните.

Според проф. Никола Калоянов от Техническия университет - София доста трудно е да се обобщи кой начин на отопление е най-евтин. „Всичко зависи от конкретния случай, категориите сгради, начина на обитаване на имота, каква температура се поддържа и каква площ се отоплява”, обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.