Абонатите на фирмите за централно топлоснабдяване ще имат един месец по-къс срок за обжалване на изравнителните сметки и това ще може да става до края на август, а не както досега до 30 септември. Това пише в текстове влезли в сила от днес на Наредбата за топлоснабядване.

За да няма забавяне на изравнителните сметки, топлинните счетоводители ще правят окончателен отчет на уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще пращат на дружеството до 5 дни след това. Крайният срок за възражения ще е до 31 август, а не до края на септември, както беше досега. Определянето на крайни срокове за отчетите и изравнителните сметки е в полза на клиентите, заяви омбудсманът на "Топлофикация" Деян Дянков, , цитиран от бТВ, според, когото преди е имало случаи, сметки за предишния сезон са излизали преди началото на новия.

Освен това, според наредбата, се дава възможност етажната собственост сама да избира колко да е дела на сградна инсталация,

без да иска предложения от топлинния счетоводител.


„Интервалът е между 20 и 40%, разясни пред БНТ зам.-директорът на "Топлофикация София" Боян Паунов. "Когато повече клиенти в самата сграда не потребяват топлинна енергия, нормално е процентът да бъде по-висок", коментира той. Според омбудсмана на компанията Деян Дянков, тази промяна дава възможност за "вътрешна справедливост между собствениците", както и предвидимост на сметките.

Председателят на Федерацията на потребителите в България (ФПБ) Емил Георгиев, каза за „Монитор“, че възможността за определянето от етажната собственост на дела на сградната инсталация е било предложено от организацията. По думите му, обаче идеята е била ползващите парно да плащат по-висок процент - до 40%, а абонатите със свалени радиатори много по-нисък - до 15%. „Минималният дял от 20%, записан в наредбата е висок“, смята той. „Големият проблем е, че загубите на „Топлофикация-София“ се прехвърлят на потребителите. Абонатите не са виновни за тях и на хората им представят


неясни и непосилни сметки,


които те не могат да плащат“, припомни Георгиев. Според него и потребителите носят известна вина, защото в много входове прозорците на общите части са счупени и това повишава топлинните загуби на сградата. Председателят на ФПБ поясни, че протоколът от общото събрание на етажната собственост, с което се определя съгласуванията между съкооператорите в блока делът на общите части се връчва на съответния топлинен счетоводител.

Георгиев припомни още, че се очаква обнародването на решението на 5-членния състав на Върховния административен съд (ВАС) по обявената за незаконна формула за изчисляване на загубите на енергията от сградната инсталация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки четвърти у нас не е ползвал Интернет

В ерата на цифровите технологии всеки четвърти човек у нас никога не е използвал Интернет. Данните са идват от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за потреблението на информационни и комуникационни технологии в домакинствата през 2019 г.

Двойно повече мегабайти за избрани планове SMART от VIVACOM

Мобилни планове на VIVACOM от SMART M+ нагоре вече са с двойно повече МВ на максимална скорост за първите 6 месеца на договора. Плановете имат включен достъп до интерактивния медиен портал TV GO за различен период от време спрямо тарифния план.

Танева: Пилешко със салмонела не е влязло в търговската мрежа

Охладеното полското пилешко месо със салмонела е иззето от БАБХ и нито килограм от него не е стигнало до потребителите и не е влязло в търговската мрежа, обяви земеделският министър Десислава Танева пред журналисти. Общо полският производител е внесъл 544 тона, но в 109 тона са открити вредни микроорганизми.