МЕРКИ В УЧИЛИЩЕ: Звънецът бие по различно  време, школата с два входа

Зайците в клас сутрин, абитуриентите следобед :

МЕРКИ В УЧИЛИЩЕ: Звънецът бие по различно време, школата с два входа

Звънецът ще бие по различно време за различните класове в някои школа у нас. За да се избегне струпване на децата, ще бъдат отворени и двата входа на училището. Това са част от противоепидемичните мерки, които ще прилагат школските ръководства, показа проверка на „Телеграф“.

Спазвайки насоките на МОН, директорите са разделили учениците си – половината първа смяна, другите втора. Някои гимназии разпределят по различно време и класове от един випуск. Например част от осмокласниците са сутрин, а останалите следобед. Малки училища, които досега бяха на едносменен режим, пък минават на двусменен, за да ограничат потоците от ученици в школото.

Без струпване 

В столичното 51-во СУ сутрин ще ходят на училище 1-ви, 3-ти, 5-и, 6-и и 7-и клас, а останалите следобед. Междучасията ще са по различно време за деца, които учат на един етаж, така че да се избегне струпване по коридорите, обясни пред „Телеграф“ директорът Асен Александров. Голямо междучасие няма да има. Предвидени са блок-часове, по средата на които може да има почивка. Учениците ще влизат от два входа, като в сутрешната смяна по-големите започват от 7:30, а малките от 8:00. Децата няма да обикалят кабинетите за различните предмети, а ще са в една класна стая. В 119-о СУ първа смяна са 1-ви, 2-ри, 4-ти, 5-и, 6-и и 7-и клас, а заедно с големите ученици следобед са третокласниците. По-късен старт на учебния ден и по-различен ритъм имат само 1-ви и 2-ри клас, чиито часове са по 35 минути. Междучасията за останалите са по едно и също време. Децата имат и голямо от 20 минути. Директорът Диян Стаматов обясни, че организацията е създадена така, че да има добър синхрон с дистанционното обучение и да няма разминаване между онлайн часовете и междучасията и тези в реална среда. В Националната природо-математическа гимназия сутрин ще учат петокласниците, три паралелки от 8-и клас, 9-и и 10-и клас, а останалите са следобед. Направена е и по-гъвкава организация на учебни часове и почивки. Когато има блок-часове, по желание на учениците те могат да не излизат в междучасие, обясни зам.-директорът на училището Деница Кожухарова. Така децата не излизат в почивка по едно и също време, а също има възможност да я слеят с голямото междучасие и да отдъхват половин час вместо 20 минути. Първото и последното междучасие в НПМГ са по 5 минути за по-рационално разпределение на учебното време.

Защита

По въпроса за маските директорите очакват последни указания от МОН. На този етап сред тях преобладава мнението, че в начален етап децата ще носят маски само по препоръки на учителя. Преподавателите, които са преболедували или ваксинирани, вероятно няма да изискват от най-малките да покриват носа и устата си.

Всички се готвят за тържествено откриване на учебната година, но в намален състав. В много от големите средни училища такова ще има само за 1-ви, 5-и и 8-и клас. 

 Педагози настояват: При отказ от тест ученикът минава дистанционно

Педагози от неформалните обединения „Учители за безопасно образование“ и „Обединени учители за безопасно образование“ изпратиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието. В него те настояват всички ученици да бъдат тествани за COVID-19 два пъти седмично след разрешение на родителите им, а при отказ тези ученици да преминават към дистанционно обучение. Те пишат, че заради Делта варианта искат още маските да бъдат задължителни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, както и да бъде разрешена трета бустерна доза ваксина за учителите, които желаят да бъдат имунизирани.

 Храненето в стола по график

Храненето в училищния стол ще бъде по график, като децата ще имат около 15 минути за обяд, каза директорът на 119-о СУ Диян Стаматов. Така ще може да се извършва дезинфекция след всеки поток. Учениците ще хапват с  прибори за еднократна употреба. Родителските срещи,  когато това е възможно, ще се правят на открито. Те ще са присъствено само за определени випуски, обикновено това са 1-ви, 5-и и 8-и клас. За другите родителските срещи ще са онлайн.

Волейболни звезди вдигат знамето на 15 септември

Мартин Стоев, селекционер на юношеския национален отбор по волейбол, и синът му Ерик ще присъстват на тържественото откриване на учебната година в 51-во СУ, съобщи директорът Асен Александров. Кулминацията е вдигането на българското знаме. Ерик Стоев е ученик от 12 б клас в училището и ще бъде знаменосец. Абитуриентът е част от тима на „лъвчетата“, които донесоха сребро от световното първенство по волейбол в Иран.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.