Меркел и Макрон сключват важен двустранен договор днес

Меркел и Макрон сключват важен двустранен договор днес

Документът е допълнение към споразумение от 1963 г. между Де Гол и Аденауер

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон ще подпишат във вторник в западногерманския град Аахен ново споразумение за двустранно сътрудничество, което е предназначено да бъде допълнение към Елисейския договор, подписан през 1963 г. от Конрад Аденауер и Шарл де Гол.

Този документ се превърна в крайъгълен камък в развитието на отношенията между двете страни след Втората световна война.

Документът, наречен Аахенско споразумение, регулира сътрудничеството между страните в областта на външната политика, отбраната и сигурността, осигурява икономическа интеграция, насърчаване на германско-френските интереси, засилване на конкурентоспособността на Германия и Франция, укрепване на взаимодействието между гражданските общества на двете страни. Точките от дневния ред са изброени в седем раздела, които са разделени на 28 члена. В немската версия текстът е 16 страници.

За първи път лидерите на Германия и Франция обявиха необходимостта от допълване на Елисейския договор през януари миналата година. Те подчертаха, че 56-годишното споразумение "остава основа за широко сътрудничество, основано на доверие" между двете държави, но изрази желание "да се задълбочи още повече взаимодействието между Франция и Германия".

Новият договор подчертава желанието на двете страни да задълбочат сътрудничеството по външнополитически въпроси. В текста се споменават редовен обмен на служители на посолства, консулства и мисии в международни организации. Като цяло Берлин и Париж искат "внимателно да координират позициите си" по международните въпроси и да действат в интерес на Европа.

Един от ключовите моменти в споразумението е желанието на Берлин и Париж Германия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. "Приоритетът на германо-френската дипломация ще бъде приемането на Германия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", се казва в договора.

Голямо значение придава новото споразумение на взаимодействието в областта на отбраната и сигурността. В нея се посочва взаимната готовност за реагиране на военната агресия от трета страна - аналог на петия член на статута на НАТО и на член 42 от Договора за Европейския съюз. Освен това двете страни се ангажират да координират по-тясно проектите в областта на отбраната и разработването на нови оръжия, като се планира създаването на общ Съвет за сигурност и отбрана като управителен орган.

Предвижда се веднъж годишно да се провеждат междуправителствени консултации, чийто дневен ред ще бъде определен от германско-френския съвет на министрите. Веднъж на тримесечие, според плановете на Берлин и Париж, един от министрите ще бъде поканен като гост на заседанието на кабинета на министрите на друга държава.

Елисейският договор разглежда и въпроса за взаимното признаване на дипломите за висше образование, но сега Париж и Берлин искат да продължат и да работят за признаване на сертификати за училище. Планирано е да се увеличи броят на двуезичните училища и гимназии, в които ще бъде възможно да се получи сертификат за зрялост както в немската система, така и на френски език. Страните искат също така да създадат повече индустриални и научни обществени клъстери в граничните региони.

Германия и Франция искат да подобрят железопътната и пътната комуникация в граничните райони и възнамеряват да задълбочат сътрудничеството в областта на здравеопазването, например планира да позволи на германските линейки да карат пациентите във френските болници и обратно.

Отделна глава е посветена на взаимодействието в областта на науката, иновациите и дигиталните технологии за използването на изкуствен интелект.

Франция и Германия подчертават ангажимента си към Парижкото споразумение за климата и искат да използват повече възобновяеми енергийни източници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.