Мерят чистотата на въздуха във варненско село

Мерят чистотата на въздуха във варненско село

Общинската управа в Белослав е решила периодично да се замерва качеството на въздуха в близкото село Езерово. Повод за това са зачестилите сигнали от жители му за миризми и замърсяване на въздуха в района.

Измерването се осъществява от мобилна автоматична станция, оборудвана и акредитирана за показателите серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон. Решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна за разполагане на мобилната станцията е взето по настояване на кмета на община Белослав, инж. Деян Иванов.

За целта общината поема разходите за поставяне на станцията, които възлизат на около 530 лева за денонощие. Засега мобилната автоматична станция е била в Езерово само на 18 февруари, като отчетените резултати не са тревожни, разкри пред Дарик - Варна общинския кмет.

Поставяне на стационарна автоматична станция за замерване качеството на въздуха в Езерово би струвало доста по-скъпо, коментира той и уточни, че досега не е имало такава на територията на общината.

„Единственото, което се изисква за станцията, е връзка с електрическата мрежа. Това не е проблем, тъй като близо до кметствата в селата край Белослав има електрифицирани паркинги“, обясни инж. Иванов.

Следенето на качеството на въздуха в Езерово ще продължи през цялата година. Желанието на общинската управа е замерването да се направи през всички сезони. Датите няма да се оповестяват предварително, за да не се допускат спекулации. При наличие на притеснителни резултати, ще се сезират контролните органи.

Езерово е разположено на Северния бряг на Варненското езеро, на 10 км. Западно от Варна. Селото е най-голямото в община Белослав, с население от над 1 800 души. На територията му е ТЕЦ- Варна, която е изън експлоатация, поради несъответствие с действащото екологично законодателство на ЕС. В селото има и други предприятия, сред които е и завода за преработка на твърди битови отпадъци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.