0

П ет премиери на електрически автомобили Mercedes-Benz се очакват на българския пазар до края на 2021 година. Генералният дистрибутор на марката у нас „Силвър Стар” въвежда EQ гамата при леките и лекотоварните автомобили, като първият модел, представен у нас, е просторния премиум модел EQV, базиран на V-класата. Следват електрическият кросоувър EQC, компактният EQA, надеждният помощник в градската дистрибуция eSprinter и бъдещият флагман в луксозния сегмент EQS.

Пет премиери на електрически автомобили Mercedes-Benz се очакват на българския пазар до края на 2021 година. Генералният дистрибутор на марката у нас „Силвър Стар” въвежда EQ гамата при леките и лекотоварните автомобили, като първият модел, представен у нас, е просторния премиум модел EQV, базиран на V-класата. Следват електрическият кросоувър EQC, компактният EQA, надеждният помощник в градската дистрибуция eSprinter и бъдещият флагман в луксозния сегмент EQS.

„Всеки, който избира автомобил от електрическата гама на Mercedes-Benz, прави правилната стъпка напред към неутралното въглеродно бъдеще и поставя основите на устойчивото развитие, като дава пример на следващите поколения. Това е и наша мисия в „Силвър Стар” – да осигуряваме достъп до технологиите от бъдещето и да популяризираме продукти от най-висок клас, в които е вложена цялата инженерна мощ на Mercedes-Benz”, споделя Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор на компанията „Силвър Стар”.

Новият Mercedes-Benz EQV съчетава движение без вредни емисии с впечатляващи възможности за управление, висока функционалност и естетичен дизайн. Новият EQV е първият напълно електрически премиум автомобил с множество функции, който може да има най-разнообразни предназначения. Просторният пътнически ван може да бъде зареждан с променлив ток до 11 кВт както у дома, така и на публични зарядни станции с до 110 кВт. Батерията има използваем капацитет от 90 кВтч и позволява среден пробег от 350 километра и бързо зареждане от 10 до 80% за по-малко от 45 минути.

Всички EQ настройки в автомобила могат да се управляват чрез сензорния екран на информационно-развлекателната система MBUX. Възможно е например да се активира предварително климатичната система, да се регулират настройките на зареждането и да се управлява навигацията със системата Electric Intelligence, както и чрез функциите на приложението Mercedes me Charge.

Задвижващият електромотор в Mercedes-Benz EQV се намира над предния мост на автомобила с извод за зареждане в бронята. Максималната мощност се равнява на 150 кВт или 204 к.с., а максималната скорост е 160 км/ч. Захранването се осигурява от литиево-йонна батерия. Тя е монтирана в пода на автомобила, като нейното ниско положение подобрява управлението на колата и не се отразява на пространството във вътрешността. Така напълно електрическият просторен ван на Mercedes-Benz отговаря на най-високите стандарти по отношение на функционалността и покрива широко приложение в ежедневния и бизнес живот.

Mercedes-Benz ЕQV предлага и максимален комфорт в интериора с възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Новият Mercedes-Benz ЕQV е напълно интегриран в серийното производство в завода във Витория, Северна Испания. От същата поточна линия слизат V-класата и товарният Vito. Цената на Mercedes-Benz EQV за България стартира от 157 600 лева.

Генералният дистрибутор на марката отчете и позитивни резултати за отминалата 2020 година. На фона на общ спад от минус 16% в премиум сегмента при леките автомобили според официалните данни на Пътна полиция, Mercedes-Benz бележи ръст в продажбите от 2% и ръст на пазарния дял с 6%.

Най-търсени остават високопроходимите модели, като 23% от всички покупки са на Mercedes-Benz GLE, a 15% се дължат на големия луксозен всъдеход GLS. „Силвър Стар” отчита и ръст от 25% при продажбите на употребявани автомобили в сравнение с предходната 2019 г. Средната възраст на закупените превозни средства е 3 години, а като най-популярен модел се откроява E-класата.