0

Т ретото поколение на Mercedes-Benz B-клас не е типичният семеен миниван с формата на кашон. Новият модел не само е практичен, но и доста хармоничен. Компактният миниван изненадва с изобилието от електронни системи, сред които полуавтономни системи за шофиране и асистенти за активна безопасност, взети от флагмана S-клас. Всичко това превръща новата В-класа в перфектна семейна кола, която може да бъде гъвкава за ежедневните градски нужди, но в същото време да бъде и достатъчно просторна за дългите пътешествия през уикендите и ваканцията.

Третото поколение на Mercedes-Benz B-клас не е типичният семеен миниван с формата на кашон. Новият модел не само е практичен, но и доста хармоничен. Компактният миниван изненадва с изобилието от електронни системи, сред които полуавтономни системи за шофиране и асистенти за активна безопасност, взети от флагмана S-клас. Всичко това превръща новата В-класа в перфектна семейна кола, която може да бъде гъвкава за ежедневните градски нужди, но в същото време да бъде и достатъчно просторна за дългите пътешествия през уикендите и ваканцията.

Новият Mercedes-Benz B-клас изпъква с емоционален и същевременно пуристичен дизайн, който се отличава визуално от предлаганите миниванове. Динамичните пропорции на колата се отличават с дълго междуосие от 2,73 метра и къси надвеси, леко снижена линия на покрива и по-големи джанти с размер от 16 до 19 цола. Предницата е устремена напред с плавен преход от капака към предните колони и челното стъкло. Мускулестите форми под линията на страничните прозорци подсилват спортното излъчване. В прецизната конструкция на фаровете се открояват двойните прожекторни дневни светлини.

Отзад светлините са разделени в две секции, в бронята са интегрирани рефлекторите, а в черната долна част изпъква хромирана лайстна и двата накрайника на ауспуховата система. Над задното стъкло има голям покривен спойлер, а от двете му страни се спускат черни спойлери със силен гланцов ефект. Коефициентът на аеродинамично съпротивление достига 0,24.

Интериорът на Mercedes-Benz B-клас е авангарден, но в същото време просторен и удобен. Видимостта е значително подобрена, благодарение на повдигнатата позиция на седалката на шофьора и оптимизирания профил на страничните колони, които закриват по-малка част от полезрението на водача. В пространството пред шофьора е разположен самостоятелно позиционираният екран, който в най-високото ниво на оборудване се състои от два 10,25-инчови дисплея. Като опция се предлага и проекционен дисплей. Петте кръгли вентилационни отвора са с визия на турбини. Централната конзола със сензорно управление и въвеждане на данни е с черен панел, подобно на E-класата.

Седалките предлагат по-равна и по-комфортна позиция за тялото, както и възможности за регулиране в широки диапазони, благодарение на които може да се повиши и разстоянието между долната възглавница на седалката и тавана на купето. Широчината на нивото на лактите за предните седалки вече е като при автомобилите от среден клас. Новата B-класа е оборудвана със седалки с функция за масаж, а освен това има и нова система, която помага да се постигне ортопедично благоприятна промяна на позицията на тялото чрез периодични малки промени на ъгъла на облегалката и долната възглавница на седалката. Нововъведението се предлага за предните седалки в комбинация с изцяло електрическо регулиране и функция за запаметяване на настройките.

Пространството на задните седалки е оптимизирано и позволява там да седнат удобно до трима човека или двама и детско столче между тях. Облегалката на задната седалка стандартно се дели в съотношение 40:20:40. Задните седалки могат да се преместват напред-назад до 14 см, а облегалката може да се наклонява, при което обемът на товарното отделение зад задната седалка може да се променя между 455 и 705 литра. При сгъната задна облегалка, обемът на багажника достига 1540 литра, а подът се регулира и може да стане равен. Сгъващата се облегалка на предната седалка увеличава още повече дължината на товарното пространство. Като опция се предлага и капак на багажника с отваряне и затваряне с натискане на бутон и дори автоматично с рязко движение с крак под бронята.

Новият Mercedes-Benz B-клас е оборудван с модерни асистиращи системи, които ефективно помагат на шофьора и осигуряват по-високо ниво на активна безопасност в този сегмент с помощта на функции, заимствани от S-класата. Колата може да се движи полуавтономно при определени условия, да поддържа зададената скорост, да спира аварийно при опасност или при пресичащи пешеходци и велосипедисти, да не напуска лентата за движение и да сигнализира водача за автомобили в слепите зони. Новата B-класа е вторият модел след A-класата, оборудван с мултимедийна система MBUX (Mercedes-Benz User Experience) с изкуствен интелект. Той се активира с бутон или с естествен говор с ключовата дума Hey Mercedes и улеснява водача при работата с органите за управление.

B 200 d - икономичен и динамичен с 2,0-литров дизелов двигател и 8-степенен автоматик

Новият Mercedes-Benz B-клас се задвижва от нови ефективни двигатели, отговарящи на изискванията на Euro 6d-TEMP. Предлагат се два 4-цилиндрови бензинови двигателя с работен обем 1,33 литра и мощност 136 и 163 к.с. Стандартно те се комбинират със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител 7G-DCT. Дизеловите мотори са три с мощност 116, 150 и 190 к.с. Като най-удачен избор изпъква версията B 200 d. В нея новият 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател развива мощност от 150 к.с. и произвежда въртящ момент от 320 Нм, налични в широкия интервал от 1400 до 3200 об/мин. Благодарение на приличната тяга, новият миниван тегли бодро както при старт от място, така и при изпреварване. Натоварен с почти пълния си капацитет, новият Mercedes-Benz В 200 d уверено изпреварва по магистралата и се изкачва по планински пътища с остри завои.

Новият агрегат е комбиниран с нова 8-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител 8G-DCT, която превключва неусетно предавките, а при рязко ускорение сваля от осма до трета скорост. Този турбодизелов двигател смайва със своята ефективност и икономичност. Агрегатът поддържа висока скорост при ниски обороти, така че на междуселищен път с 90 км/ч разходът е под 4 литра/100 км, а на магистралата консумацията е около 5 л/100 км. В града семейната кола също постига достоен за отбелязване резултат – 5,5 л/100 км. Дори със стандартния 43-литров резервоар за гориво, автономният пробег на В-класата може да надхвърли 1000 км.

На пътя новият Mercedes-Benz B-клас вози комфортно, благодарение на новото адаптивно окачване, което позволяваща на шофьора да променя настройката по време на шофиране с помощта на бутона Dynamic Select. По този начин се подобрява пътното поведение на автомобила и се повишава комфорта на возене по неравности.

Цените за новия Mercedes-Benz B-клас у нас започват от 58 350 лева и са с до 15% по-ниски в сравнение с тези в Германия. Допълнителното стандартно оборудване за българския пазар включва парктроник, велурени стелки, 10,25-инчов мултимедиен екран и отопляеми предни седалки.

Технически характеристики

Mercedes-Benz B 200 d 8G-DCT

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител

150 к.с. максимална мощност при 3400 об/мин

320 Нм въртящ момент при 1400-3200 об/мин

8,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

219 км/ч максимална скорост

4,2 л/100 км среден разход на дизел

112 г/км емисии на СО2

64 780 лева цена на модела