България губи 809 млн. лева ежегодно от фалшифициране и пиратство. Колосалната сума е щетата за законните производители, които вадят по-малка продукция и така осигуряват работа на по-малко работници. Анализ на европейската служба за интелектуална собственост оценява, че у нас се губят пряко до 18 000 работни места. За цяла Европа цифрата достига 468 000 заети в икономиката.

Ежегодните загуби поради фалшифициране и пиратство в 11 основни икономически отрасъла в ЕС достигат 117 млрд. лева. Те се равняват на 7,4% от всички продажби в целия ЕС в проучените отрасли.

В България годишните загуби от ментетата са за 809 млн. лева, или 15,5% от продажбите в 11-те отрасъла. Ако се разглеждат като цяло, според анализа общата стойност на нереализираните продажби в България се равнява на 113 лева на български гражданин на година.

Често зоните за свободна търговия се превръщат в биотопи за фалшификаторите, стана ясно от анализ на ОИСР и службата за интелектуална собственост. Освобождаването от данъци, опростените формалности и безмитният внос на суровини и части правят тези зони привлекателни и безопасни за продуктовите пирати.

В проучването се оценява, че от първия анализ през 2018 г. размерът на нереализираните продажби е намалял във всички проучени отрасли на равнище ЕС, освен в два – облекло и обувки, както и козметика.

При облеклото и обувките нереализираните продажби в целия ЕС се равняват приблизително на 55,5 млрд. лева всяка година или на 9,7% от всички продажби. В България сумата е около 199 млн. лева годишно или на около 16,2% от продажбите.

Според доклада наличието на фалшифицирани стоки на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 млрд. евро годишно за отрасъла на козметиката и личната хигиена в ЕС. Това се равнява на 10,6% от всички продажби в отрасъла. В България приблизителната загуба е 108 млн. лева, което се равнява на 17,6 % от всички продажби в отрасъла.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Lidl с онлайн съвети за добро #вкъществуване

Лидл България представя новата онлайн платформа #Вкъществуване, чрез която цели да бъде в полза на своите потребители, като им предоставя разнообразно съдържание от теми и съвети за дните, прекарани вкъщи в условия на извънредно положение.

Спирт от държавния резерв заля пазара

На стоковата борса започва търгуване с маски и спирт, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов в ефира на БТВ. "Има 3-4 оферти за предпазни маски за населението, спиртът е пуснат от държавния резерв", коментира той и допълни, че хората могат да бъдат спокойни, защото пазарът е "наводнен".

А1 започва продажбите на новия Huawei P40 Pro в комплект със смарт часовник Watch GT2

Въпреки продължаващото извънредно положение, портфолиото с устройства на А1 се разшири с новия Huawei P40 Pro. Дори и в условията на задължително спазване на физическа дистанция, всеки може да закупи ново устройство от онлайн магазина на А1.bg. Смартфонът се предлагат и с тарифен план от А1, а доставката му е безплатна за цялата страна.