За 600 000 евро, усвоени от български и сръбски бенефициенти, за развитие на туризма в Северозападна България и съседите ни отиват на вятъра. Те са отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, а проектът приключва без видими резултати, но с похарчени пари за обучения, разходка на журналисти, пресконференции и сувенири.

През 2017 г. по програма „Интеррег“ стартира проект "Увеличаване на туристическите информационни услуги в трансграничния регион" в партньорство между Столична община, Сдружение „Любов и светлина“ – Монтана, и Туристическа организация - Ниш. Стойността му е 561 425, 19 евро. Финансиран е 85% с европейски средства и 15% от националния бюджет. Трябва да приключи на 13 юни т.г., но от отчетът му става ясно, че малко от предвиденото първоначално е готово в края му.

За сумата от над половин милион евро са извършени засега т.нар. „меки мерки“ - обучения на екскурзоводи, обособяване на туристически маршрути (които все още не се знаят къде са). Освен това на разноски по проекта са раздадени 500 комплекта със сувенири и са организирани разходки на журналисти на разменни начала.

Добър замисъл, но ужасно изпълнение. Вместо очаквания анализ на предлаганите туристически продукти у нас и Сърбия пред журналисти на заключителната пресконференция на проекта координаторът от българска страна Мария Дикова анонсира половинчати резултати от усвоените пари. 194 000 евро получава Столична община, за сумата се купува оборудване за ретро трамвай, за да се превърне в информационен център, както и мебели за виенско кафе с обстановка от ХIX век. Но два дни преди края на проекта обектите още са само обещание, трябва по план да отворят врати в Регионален исторически музей – София. Но достъпът до музея е платен, а европейските проекти изискват да бъде безплатен за гражданите.

Проектът предвижда и доставката на 20 киоски (информационни дигитални табла), които ще съдържат информация за историческите и културните забележителности, с акцент върху по-малко популярни туристически обекти на територията на София. Оказва се, че киоските още не са доставени, а върху тях трябва да се върти сайт с адрес https://visit.sofia.bg. Интернет страницата, която още не работи с пълна функционалност, е наречена с тежкото название „софтуер с туристически забележителности“.

От сръбска страна ситуацията също не е цветуща, парите отиват за туристически информационен център за представяне на потенциала на района. Центърът се намира на 14 км от Ниш в Община Церие, в близост до едноименната пещера. За сумата от 327 000 евро Туристическа организация - Ниш освен сградата ще купят и оборудване. Но удрят на камък, защото само един желаещ подава оферта и търгът се проваля, показва проверка в сайта на програмата за трансгранично сътрудничество. От Сърбия не присъстваше представител, който да представи резултатите. От отчета на проекта става ясно, че Сдружение „Любов и светлина“ от Монтана са с най-скромно финансиране от 39 000 евро, но са отличници, защото са обучили екскурзоводи макар и за все още неизвестни туристически маршрути, похвали се Емил Георгиев от организацията. Координаторът Мария Дикова коментира на въпрос на „Монитор“, че проектът е проверяван няколко пъти, но нередности не са открити. До редакционното приключване от Управляващия орган на програмата, който е българското регионално министерство, не отговориха дали са извършвани проверки по туристическия проект и какво е констатирано по изпълнението му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Между 6500-6600 евро е цената на килограм БГ розово масло

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6500-6600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години, съобщава DarikNews.bg.

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.

Швейцарска телевизия с изобличителен филм за бг селското стопанство

Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария, разказва Дойче веле. Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария.