Менда Стоянова: Лимитът на дълга ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Менда Стоянова: Лимитът на дълга ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

"Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП. Останалите парламентарни групи ни увериха, че ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета. БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда". Това каза пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране. По думите й анлизаторите в Министерството на финансите били предвидили намаление в БВП спрямо този през 2019 година с 3% и считали това за песимистичен сценарий. Стоянова, обаче, смята,  че може да има и по-песимистичен сценарий. "Нямаме параметрите на кризата като времево и като изражение на икономическите последици. Дори и при този сценарий това означава спад в приходната част към бюджета от 2,4 млрд. лева", каза тя. 

Стоянова коментира още, че мярката 60/40 е полезна за компании, които не са ликвидирали дейността си или не планират да направят това в предстоящите месеци, а ще бъде в намален размер през периода на кризата, както и компании, които въпреки че ще прекъснат работа временно, ще искат да запазят своите специалисти. Въпреки това тя каз, че всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея и за хората, които работят в нея. "Вероятно тези 1 млрд. лева, които сме заделили, няма да стигнат, ако кризата продължи, и ще трябва да трансферираме още пари", добави Стоянова. 

Депутатката от ГЕРБ подчерта, че се давала гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която можела да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет. "Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето", разкри шефката на бюджетната комисия. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.