Менда Стоянова: 20-30 % ще бъде ръстът на данъка за старите коли

Менда Стоянова: 20-30 % ще бъде ръстът на данъка за старите коли

Новата формула за определяне на налога мина без дебати в НС

Новата формула за определяне на автомобилния данък мина без каквито и да е дебати в пленарна зала. Поправките в закона за корпоративно подоходното облагане бяха приети на първо четене с 95 гласа „за”, само трима „против”, а 31 народни представители се въздържаха.

С измененията обаче ще се стигне до скок на данъка за старите коли. След гласуването от БСП обвиниха ГЕРБ, че така ще бъдат засегнати по-бедните български граждани, които карат коли на над 15 годишна възраст. Колко ще могат да си позволят нов екологичен автомобил?, попита социалистът Иван Иванов.

На свой ред в кулоарите на НС шефката на  бюджетната комисия Менда Стоянова разсея опасенията на левицата. Тя обясни, че стъпката всъщност е доста умерена и ръстът на данъка за старите коли ще бъде не повече от 20-30%. Тя разясни, че по отношение на автомобилите се въвежда коренно различен начин и формула за определяне на данъчната основа. Досега компонентите се базирали на мощността на автомобила и годината на неговото производства, а сега се допълват с екологичен компонент. В резултат на коефицента на екологичния компонент, по-старите коли с евросертификати под 3 ще имат утежнение на данъка за сметка на по-новите, които са с евросертификати 5 и 6.

Стоянова отрече упреците на БСП, че така ще се съсипят бедните хора. Тя уточни, че старите коли по принцип са с по-нисък данък, а сумата няма да е голяма и да утежни техните собственици. Стоянова даде да се разбере, че новите разпоредби няма да засегнат толкова колите с малка мощност на автомобилите, а по-скоро големите и мощни джипове.

 „Като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, да даваме повече пари за здраве и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар за старите коли на Европа. Това да толерираме с данъчни закони ми се струва неправилно”, каза тя и добави – „Обществото има консенсус за това, че трябват комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове и въвеждането на екологичния компонент е част от тези мерки”.

С други данъчни промени ще ограничи ползването на данъчните облекчения за основно жилище. Предвижда се да не се прилага данъчното облекчение за основно жилище и данъкът върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.

Стоянова обясни, че и досега облекчение от 50% от данъка се ползвали за основно жилище.

„Всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, е заобикалял закона. Сега прецезираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите  от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона”, каза тя и добави – „Не може да имаш 3, 4 или 5 основни жилища. Това досега се случваше предимно когато жилищата са в различни общини, тъй като по принцип те не си обменят информация”, заяви Стоянова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.