0

С тарозагорски меломани аплодираха задочно тенора Бойко Цветанов  в събота, след като изгледаха записи на негови изпълнения, заснети преди десетина години в Москва и му изпратиха пожелания за скорошно оздравяване.

Старозагорски меломани аплодираха задочно тенора Бойко Цветанов  в събота, след като изгледаха записи на негови изпълнения, заснети преди десетина години в Москва и му изпратиха пожелания за скорошно оздравяване.

Идеята за това е на актьора – доайен в Града на липите Нино Луканов, който вече 20 години е председател на  сдружението „Музикално общество Борис Христов.“

84-годишният Луканов припомня, че Бойко Цветанов е сред любимите ученици на кумира му  и разказа случаи, в които нашият тенор е замествал на премиери величкия Пласидо Доминго.

В един от случаите световноизвестният испанец признал, че не може да достигне октавите на българина и сам предложил да му отстъпи предварителния си ангажимент. В Русия пък се случило така че Цветанов  да се разпява в съседство с гримьорната на Гена Димитров. Неочаквано за него в стаята му нахлуло прочутото сопрано с възклицанието: „Боже какво мъничко човече, а какъв невероятен глас, който може да изправи на крака цяла Москва!“.

Предварително анонсираната среща с Бойко Цветанов на 25 януари в Града на липите стана задочна заради внезапното му заболяване. Солистът на цюрихската опера, който на 15 януари т.г. подаде оставката си като директор на благоевградската Камерна опера, през последните седмици не се чувствал добре и преди дни се наложило да бъде хоспитализиран.

Макар и с пресипнал глас, тенорът благодари по телефона на верните си почитатели и обеща при първа възможност да се срещне с тях и да изпълни арията на Йоан Кръстител от „Иродиада“, която Доминго през далечната 1994-а отказал да пее заради неговия  по-висок „Си бемол“. Сред аплодиращите беше и  дългогодишната прима на софийската държавна опера, мецосопраното Стефка Минева.

Междувременно стана известно, че в старозагорска болница е постъпил и актьорът Йосиф Сърчаджиев, който поставя тук „Криворазбраната цивилизация“. Влизането било заради необходимост от спешна операция, която е извършена и пациентът се възстановявал. Засега няма промяна в предварително планираната дата за премиерата 27 февруари, коментираха театрали.