Мейнстриймът на Прокопиев с пари за евроатлантически ценности, а лее руска пропаганда
5

Мейнстриймът на Прокопиев с пари за евроатлантически ценности, а лее руска пропаганда

Въпросът е кога US-институциите ще си дадат сметка как се харчат грантовете им

  • Взема спонсорства за милиони долари, за да защитава върховенството на закона, а брани олигарсите

Грантове и финансиране за милиони долари са получили основните звена от „мейнстрийма“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, за да защитават евроатлантическите ценности в страната ни. Основна от които – върховенство на закона. Вместо това обаче те пробутват опорните тезиси на разградския бос и партньорите му – също подсъдими или обвиняеми олигарси, като заливат публичното пространство у нас с манипулации срещу всеки опит на държавата, да раздаде правосъдие и възмездие за хората, ограбили обществото. Както и с откровена обагрена в червено пропаганда, обслужваща руски интереси.

Открийте разликите

Обвиняемият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се лее от ефира на сутрешния блок на bTV, поканен да гостува под претекста, че ще коментира решението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео да наложи забрана за влизане в Щатите на спецсъдията, пуснал бизнесмена русофил да си вземе ордена от Путин. А всъщност в продължение на половин час в безкритичната компания на тв водещия Малинов защитава магистрата Андон Миталов и себе си, обяснявайки в същото време как всеки ден се чува по телефона с генерала от ГРУ Леонид Решетников. Същият Решетников, който заедно с руския олигарх Константин Малофеев има десетгодишна забрана да влиза у нас, а двамата са считани за основни двигатели на анексирането на Крим, провалилия се опит за преврат в Черна гора и за имащи пръст в свалянето на малайзийския Боинг.

„Биволът“, руски зет с тежки кремълски семейни обвързаности Атанас Чобанов, бомбардира през няколко минути от Фейсбук страницата си с постове, критикуващи решението на Помпео да обяви Миталов за персона нон грата. „Влезли в един бар Пунта мара, Пунта Херо и Пунта Помпео“, гласи само една от летящите мисли, споделени от Чобанов, който заедно с партньора си Асен Йорданов обслужва през сайта Бивол (и не само) интересите на подсъдимия за източването на КТБ и партньор на Николай Малинов - Цветан Василев.

Българската секция на „Свободна Европа“ пуска анализ, от който се обяснява как обвиняемият за данъчни престъпления и разследван още за пране на пари и поръчителства на убийства хазартен бос Васил Божков всъщност бил преследван по подобие на олигарсите в Русия. В анализа се казва: „Най-скъпото на Божков. Как с лов на антики се ликвидира един олигарх“. Следва напоителен информационен чаршаф, описващ хазартния бос като меценат и любител на антики. Анализът е предшестван от първото от всички десетки интервюта на Божков, заринали публичното пространство от избухването на хазартната афера досега. Интервюто е взето от Полина Паунова - настоящ кадър на БГ секцията на „Свободна Европа“, бивш на „Медиапул“, част от кръга „Капитал“ и партньор по „проекти“ с друг бивш кадър на „Капитал“ - Николай Стайков от „Антикорупционния фонд“.

Какво е общото между тези иначе претендиращи за абсолютна независимост един от друг материали и медии? Че авторите, трибуната и изпълнителите им принадлежат към „мейнстрийма“ на подсъдимия бос-издател Иво Прокопиев и партньорите му олигарси Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев. Същият мейнстрийм, обединяващ платени журналисти, цели издания, телевизионен и радиоефир и десетки знайни и незнайни сайтове, през който разградският олигарх обясняваше в стенограмите „АРГОгейт“ как подменя дневния ред на обществото, като спуска на различните му звена зададени опорки, теми и говорители. Мейнстрийм, превърнат в манифактура за пропаганда и клеветнически кампании срещу тези, които изобличават ментора му Прокопиев и олигарсите, над които разградският бос разпъва медиен чадър.

Под чадъра все "наши хора" - рубладжии

Любимците на този цех за лъжи и фалшиви новини са ясни от години – все хора, обслужващи интересите на въпросния олигархичен кръжец. Така конкретни медии са превърнати от Прокопиев и сие в кувьоз за удобни политици и НПО-та и химическо чистене за мръсния имидж на сенчести бизнесмени, споделящи общ знак за равенство – дебели руски връзки. На този принцип под чадъра на Прокопиев и мейнстрийма му са партньорите му - олигарсите издатели Огнян Донев и Сашо Дончев, а също и Цветан Василев, с когото публично се целунаха чрез интервю на платформата ktbfiles и още цяла поредица обвиняеми и подсъдими. Списъкът е дълъг, последният присъединен към него е Божков, но със сигурност ще бъде допълван в бъдеще и с други „играчи“ на прехода, от които държавата е поискала или предстои да поиска сметка за престъпленията им и възмездие за стореното.

Враговете също са ясни – всички, които разобличават въпросния кръжец

или са потърсили възмездие за стореното от него и откраднатото от джобовете на българските данъкоплатци. Списъкът на враговете също се мени, но има и няколко константи. Сред тях е и депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, превърнал се в мишена №1 на кръжеца по няколко причини. Първо заради медиите, чийто издател е и които последователно от години разобличават далаверите на тези олигарси, ограбили и джобовете, и здравето на българските граждани. Второ – заради законодателните си инициативи, с които хем беше прекратен вторичният грабеж на КТБ и върнат милиард в масата на несъстоятелността на банката, хем беше предвидено пълна прозрачност във финансирането на изданията в страната.

А във финансирането на изданията се крие и ключът към воя на вече споменатия мейнстрийм.

Защото ако приетият закон бъде приведен най-сетне в действие и бъдат публикувани данните за начина, по който се издържат медиите у нас, ще лъсне с пълна сила уродливото двойно лице на всички, съставляващи манифактурата за лъжи, създадена около кръга „Капитал“ на Прокопиев и партньорите му. Които се оказва, че получават финансиране, идващо от джобовете на американските данъкоплатци,

за да защитават у нас евротлантическите ценности, основната от която върховенство на закона.

А в същото време са финансирани с пари от този олигархичен кръжец, чийто генезис е руски, в джобовете му дрънкат рубли и им задава редакционна политика, лансираща пропагандните им тези.

Най-яркият пример е „Свободна Европа“, чието финансиране идва директно от Конгреса на Щатите, но чиято българска секция е изцяло съставена от хора, принадлежащи към „мейнстрийма“ на Прокопиев. Обвързаността им с кръга „Капитал“ и неговата редакционна линия е повече от явна и струи от почти всяка дописка в сайта на медиата. Най-често цитираните източници в нея са именно „Капитал“ и присъдружните му медии.

Това обаче далеч не е единственото издание от манифактурата за лъжи, радващо се на американско по произход финансиране.

Справка в сайта на фондация „Америка за България“ показва, че мастит дял от парите, благодарение на които в момента се издържат основни брънки от мейнстрийма на Прокопиев, са дошли именно от сдружението.

Така през 2018 г. „Икономедиа“ е получила 1 500 060 лева под претекста, че ще защитава качествената журналистика. Грантът е до 2021 г., а точно кое и по-точно кого защитават изданията на „Дневник“ и „Капитал“ е пределно ясно и лъсна от хакнатия мейл на Прокопиев. А именно – опорките му. Пак през февруари 2018 г. грант по същата линия и пак до 2021 г. е получила и фондация „Инфо спейс“ - издателят на сайта „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов – Стояна Георгиева. Финансирането е на стойност 1 360 820 лева. 120 000 лева за периода от юни до октомври 2018 г. е получила фирмата „Зебра.БГН“, през която Огнян Донев издава сайта Клуб З. За медийна грамотност в класната стая българският клон на Асоциацията на европейските журналисти е взела грант от 214 000 лева. Точно на какво ще ограмотява учениците АЕЖ-България също е ясно предвид факта, че асоциацията е съставена изцяло от журналисти, принадлежащи към мейнстрийма на Прокопиев. Същият мейнстрийм, който брани Божков, Цветан Василев и обвинения за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов. И като се върнахме на него, любопитното е, че „Америка за България“ е дала финансиране на медията, която редовно му предоставя трибуната си, в това число и днес. bTV e получила 26 500 долара спонсорство през 2016 г., за да отразява изборите в САЩ.

Тук е моментът да се посочи, че „Америка за България“ съществува благодарение на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден през 1989 г. въз основа на приетия от Конгреса на САЩ Закон за източноевропейската демокрация. Фондът е учреден с 55 млн. долара, чийто произход идва от джобовете на американските данъкоплатци, а според информацията на собствения си сайт „Америка за България“ е учредена 2009 г. с парите на БАИФ, дошли от продажбата на Българо-американската кредитна банка.

Равносметката е, че с тези американски пари, дадени целенасочено за защита на евроатлантическите ценности, получателите се издържат, за да пробутват проруска пропаганда, а въпросът е кога US-институциите ще си дадат сметка как се харчат парите им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.