Международна конференция за радикализацията в затворите

Международна конференция за радикализацията в затворите

Зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в министерска конференция, посветена на предотвратяване на радикализацията и насилствения екстремизъм в затворите в Югоизточна Европа, съобщиха от Министерство на правосъдието.

„Радикализацията е комплексен, динамичен и сложен процес, който не е свързан с конкретна религия, етнос или част от обществото. Дори когато непосредствена терористична заплаха не е налице, трябва да бъдем бдителни, защото картината може да се промени твърде бързо. Длъжни сме да търсим решения на национално, регионално и европейско равнище“. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, която участва в министерска конференция на тема: „Превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм в затворите в Югоизточна Европа - предизвикателства и визия за бъдещето“, провела се в Босна и Херцеговина. 

В събитието взеха участие още министрите на правосъдието на Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Косово, Албания и Словения. Отношение по темата изразиха представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа.

В своето изказване заместник-министър Павлова направи преглед на корекционните програми за превенция на междуетническото насилие, които се прилагат у нас. В българските затвори са утвърдени програмите „Насърчаване на толерантността“, „Толерантност в затвора, толерантност в живота“, както и „Намаляване на етническото насилие и насърчаване на толерантността“ и „Овладяване на гнева“. „Непосредствен елемент от веригата, която гарантира ефективно противодействие срещу радикализацията, е и осигуряването на достатъчен персонал в местата за лишаване от свобода, както и постоянното повишаване на неговата квалификация чрез обучения и програми. При обученията следва да се заложи на основните характеристики на радикализацията – фактори, признаци за появата ѝ, възможни последици и мерки за противодействие“, заяви още заместник-министърът. 

Министрите на правосъдието приеха декларация със заключения, в която се казва, че националните мерки не са достатъчни, доколкото притеснителен феномен като радикализацията и насилствения екстремизъм не са обвързани с държавните граници. Срещи на високо равнище полагат основите за продължаване на сътрудничеството и за провеждане на обмен на опит и добри практики, чрез които да се даде единен отговор срещу радикализацията и последиците от нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.