Междуградските пътища, по които се придвижват стоки от първа необходимост за малките населени места, ще бъдат изцяло безплатни. Това каза заместник-министърът в Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Николай Нанков. По негови думи изпитването на тол системата е в готовност да започне.

На 15 май трябва да тръгне тестовият период на тол системата, която се очаква да заработи на 16 август тази година. По думите на зам.-министъра пробите на системата ще тръгне от пунктовете за продажба, като най-вероятно ще се започне от граничните контролно-пропускателни пунктове. Нанков информира, че


вече почти 27 камери са монтирани,


за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на следващите няколко дни. Имаме пълна готовност да стартираме системата в частите "оперативна съвместимост", "генериране на геопространствени данни", които впоследствие се превръщат в конкретна такса за изминато разстояние, допълни той.

Според Нанков министерството е в пълна готовност и още на 14 май ще бъде приключило с приготовленията. На същия ден ще се сключи протокол с австрийската КАПШ на база инсталираните камери. Във връзка със спекулациите около системата ще се направи и клип за фукнкционирането на толсистемата.

За да може да се даде ясна представа какво представлява той, какъв хардуер има и как работи. Следващата седмица пък властта ще се срещне с превозвачите, за да преговарят. “Убеден съм, че по всички теми ще постигнем съгласие и баланс между обществените и бизнес интересите”, увери Нанков. Очаква се


до 13 000 км от пътната мрежа да са безплатни,


а 20 000 км от общинските също ще са свободни от таксуване. Понастоящем таксуване е предвидено за между 5000 и7000 км пътища.

По време на конференция, посветена на ВиК услугите, стана ясно, че тази година, стига да няма обжалване, ще започне строеж в 50 населени места. За тях ще има разпределен ресурс от близо 2 млрд. лева, а готовите проекти и подпроекти ще бъдат 400.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Превозвачите ще казват кои пътища да се ремонтират с предимство (ОБНОВЕНА)

Транспортният бранш ще подпомага с предложения регионалното министерство при определяне кои пътища да бъдат ремонтирани първо. Така след пътищата, по които ще се събира тол такси, постепенно се премине и към подобряването на третокласната пътна мрежа. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по Нова телевизия.

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите 4400 на "Шкода". Освен това тръгва и търгът за закупуването на 30 броя стари пътнически вагони, показва проверка в страницата на дружеството.