До момента във Варненско има между 60 и 70 опита за самоубийства, като от тях 2% са фатални. 70% от всички случаи са с жени.

"Наскоро имахме смъртен случай на 76-годишна с трайни суицидни намерение, с депресия, която погълнала около 800 таблетки. За съжаление, въпреки диализата, не можахме да я спасим. Доста време е стояла в дома си и късно са я открили. Така, че имаме и неуспешни опити, но процентът е много малък.

Освен това, алкохолиците с хроничен алкохолизъм са много склони да правят опити за самоубийство с метилов алкохол" коментира по повод Световният ден за превенция на самоубийствата шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, проф. д-р Снежа Златева.

„Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация. Целта е повишаване на обществената информираност и създаване на политики за превенция. Тази борба, свързана със самоубийствата се прави, защото  поне в 80% от случаите могат да бъдат предотвратени.

В Клиниката по токсикология лекуваме опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради тази причина от 2009 година, осъзнавайки колко е сериозно положението, общинската дирекция „Превенции“ ни подпомага в превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне.

Обикновено това е периодът, в който човек, направил опит за самоубийство, е склонен да го повтори“, коментира специалистът. Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст между 36 и 65 години. Непълнолетните са 9 %, а на възрастните хора над 65 г. - 11,4%.

„От 2009 година насам ние сме лекували общо над 1080 човека, като по тази програма сме консултирали 830 пациента и малко над 260 родители. Успоредно с това сме провели и много обучения с различни преподаватели в училище, педагогически съветници, с работници в социални заведения.

Като цяло работим с много неправителствени организации, а нашите психолози оказват помощ и подкрепа на всички, като дори посещават в домовете им, когато човекът направил опит за самоубийство, не желае да комуникира нито с психолог или психиатър. Затова е изключително важно да се окаже реална помощ на тези хора“, каза още проф. Златева.

Според нея, след 2010 година като цяло опитите за самоубийства във Варненско намаляват и са около 100 годишно, с тенденция към снижение. Преди това те са били двойно повече. Голяма част от опитите за преминаване в отвъдното са извършени със свръхдоза лекарства срещу депресия, сърдечно-съдови заболявания и успокоителни. Не са малко случаите на самоубийства и от Аспарухов мост.

Според черната статистика, това е най-предпочитаното място за самоубийства в страната. От моста се хвърлят между 60 и 80 души годишно. За сравнение, от моста Голдън гейт в Сан Франциско скачат по около 40 души. Там властите решиха да вложат милиони долари в предпазни мрежи, за да се преборят с негативната тенденция. В нашата морска столица няма такива планове.

Твърде често фаталните инциденти във Варна се струпват по 5-6 на седмица. Експертите твърдят, че когато се съобщи информация за едно самоубийство, обикновено следват още няколко. Зачестилите случаи карат варненци да са изключително внимателни, когато преминават по Аспаруховия мост.

Шофьори подават сигнали и при най-малкото съмнение за опит за самоубийство. Въпреки огромния брой самоубийства от Аспарухов мост, полицията успява да разубеди не малка част от опитващите да приключат с живота си там. Около 40 такива опита се предотвратяват на година.

От началото на тази годината образуваните досъдебни производства за самоубийства във Варна са 105. Голяма част от делата касаят естествена смърт или смърт вследствие на заболяване, но се образуват по същия текст от Наказателния кодекс, тъй като често няма свидетели, уточниха от ВРС.

Често на живота си посягат пациенти с психични заболявания. В практиката има случаи и на хора, които не желаят смъртта си, а чрез опит за отнемането му алармират за своята депресия, безпомощност и тревога. Това е начинът, по който те приканват близките си да им обърнат внимание.

Самият акт на самоубийството се обмисля предварително от жертвата. Затова трябва да се обръща достатъчно внимание на близки, на които им минават лоши мисли през главата, предупреждават специалистите. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

При засилен контрол, неправилното паркиране намалява, но недостатъчно

Има чувствително намаление в броя на констатираните и санкционирани случаи за неправилно паркиране във Варна. През миналата 2019 г. са регистрирани малко над 33 000 нарушения, което е с около 6 000 по-малко в сравнение с предходната 2018 г. Това разкри в предаването „Зала Пленарна” на Дарик-Варна зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов.

Над 1300 заявления в системата за прием в детските ясли във Варна

1 329 заявления са регистрирани към настоящия момент в системата за прием в детските ясли, съобщават от дирекция „Здравеопазване" към Община Варна. Системата е активна от 10 януари, а родителите могат да кандидатстват за прием на детето си във всички детски ясли на територията на община Варна, без значение от района на местоживеене.